Den VHF rekordů 2022

Namlsáni loňskými super tropo podmínkami z Krušných hor před a během závodu jsme se na letošní Den rekordů VHF opět těšili. Předpověď slušného počasí vyšla na jedničku .Na kopci jsme se po dlouhé době sešli skoro v plném počtu už v pátek. První na kopec dorazil Honza OK7JR , který si neodpustil v tomto období tradiční průzkum lesa. A tak vůbec první report z kopce byl košík zaplněný houbami. Dalo se tedy očekávat, že se bude první večer podávat houbová smaženice. Polního vaření se ujal osvědčený klubový kuchař Míra OK1NG a opět nezklamal.

Po houbové pochoutce se jen „zaprášilo“. Na kopec postupně dorazil Zdeněk OK1DOY, Láďa OK1FPQ, Peter , Luďa OK1TDX, Jirka OK1IEC a Martin OK7MH a čerstvě ověnčený skvělým úspěchem – Honza OK1DPU, který se v letošním ARRL Phone contestu v katogorii SOU LP 80m umístil na 1.místě WW . Congrats !

Jasný důvod k oslavě spolu s Petrem ,který zdárně dokončil VŠ studium a bude mít teď taky už konečně čas na přípravu ke zkouškám na radiomatérskou koncesi. Úspěchy se při pátku řádně oslavily. V sobotu jsme se pustili do stavby antén a jednopásmového setupu. Montáži antén ještě předcházela ranní aktivita Martina OK7MH v OK SSB lize v pásmu 80m.

Při stavbě naší osvědčené 4 x 10el.YAGI a kontrole PSV se opět u antén objevila závada. Nezbývalo než antény demontovat , Láďa OK1FPQ neváhal a rozjel se do Teplic pro jiný splitter, který nám ochotně zapůjčil Karel OK1IKB.Děkujeme. Po výměně splitteru antény opět ladily a do začátku závodu zbýval ještě nějaký čas. Navázalo se několik zkušebních QSO do I a F. Vše šlapalo FB. To se potvrdilo i v první hodině závodu – 85 QSO/21000 bodů . Na jednu otočnou anténu celkem slušný rozjezd. Ve druhé hodině závodu však Jirka IEC oznamuje zhoršené PSV u antén a tak nezbývá než antény opět demontovat ze stožáru, prověřit a dotáhnout všechny konektory ,znovu proměřit jednotlivé antény a doufat, že se něco stane . Stalo se ,že antény opět ladily a tak se v závodě mohlo pokračovat.

Chyba byla určitě někde v konektorech. Je potřeba do nové sezóny se na tyto komponenty zaměřit a všechny svody zrevidovat. Antény nakonec vydržely do konce závodu, časová ztráta při opravách se samozřejmě projevila na počtu QSO, ale celkem vyrovnaně co do počtu QSO se jevila noc díky hojnému CW provozu a domluvených skedů na KST, která většinou dopadla. Další technický problém nastal v neděli dopoledne, kdy jsme pozapomněli doplnit benzín do elektrocentrály . Krátký výpadek napájení ,který naštěstí nezpůsobil žádnou škodu, avšak ke vší smůle při opětovném startu se utrhlo startovací lanko. Následovala rozborka – sborka startovacího ústrojí, které opět zabralo čas na úkor závodu. Závod se pak doklepal do celkového počtu 528 QSO – bodově za 173 000 bodů . Dalo se tedy očekávat, že mezi multibeamingové kolektivy tentokrát v celkovém hodnocení nepronikneme. V závodě i díky KSTéčku se povedlo pár zajímavých a dlouhých QSO ( G2D ; G8T; G0VHF/P ; G3M ; YT4B ; YU7ACO; YU1LA; TM5R ; YU1AFV , E71EDK ).

Každopádně jsme si závod užili, sešli jsme se po dlouhé době v plné sestavě, kterou sobotní návštěvou dovršil Ruda OK1HWS .

Těšíme se závěrečný A1 contest . 73 team OL1C

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Reporty z VKV. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.