IARU Region I – VHF contest 2023

Po ne příliš vydařeném PD jsme si chtěli trochu spravit chuť ve VHF contestu. Většina z nás již byla po dovolených a tak se dala z našich řad předpokládat hojná účast. Všemu nahrávala i dobrá předpověď počasí i chuť si zase zazávodit z naší oblíbené kóty. První na kopec dorazil Honza OK7JR, který v tomto čase neopomene zmapovat houbařskou situaci, avšak houbové hody se letos nekonaly. Tak aspoň, že příjezd na kótu zůstal beze změn a vše bylo od PD na svém  místě. Stavbu anténních systémů a setupu jsme ponechali na sobotu.

Během pátečního podvečera postupně na kótu dorazil zbytek sestavy – Zdeněk OK1DOY , Míra OK1NG, Jirka OK1IEC, Martin OK7MH, Láďa Ok1FPQ, Peter , Honza OK1DPU a Luděk OK1TDX. Večer byl tedy ve znamení posezení u piva, klábosení, došlo i na kulturní vložku v podání Honzy OK1DPU, který oprášil staré hity a zároveň měl velký důvod k oslavě. Honza  OK1DPU opět zabodoval v letošním ročníku ARRL contestu na 80m v kategorii LP. Kromě obhajoby loňského světového prvenství v CW části přidal stejný úspěch i v SSB části. Congrats !

Sobotní ráno bylo v režii Martina OK7MH, který využil skvělých příjmových podmínek na kótě a zúčastnil se SSB ligy v pásmu 80m. Příprava na závod mohla být po té zahájena, ale ještě tomu předcházelo  malé překvapení, které bylo ve finále velmi kladně hodnoceno.  Na kopec byl zásluhou Láďi FPQ a Petera dovezen kotel, nikoliv však jako doplněk ke stávajícímu PA, ale kotel na výrobu  pravého kotlíkového  guláše. Přípravy a výroby guláše se bravurně chopil Peter s Luďou OK1TDX. Zbytek sestavy se věnoval stavbě antén na trafačce.

Velmi jsme kladli důraz na pečlivé proměření jednotlivých antén než se ukotvily do požadované výšky. Finální proměření proběhlo  taky bez problémů, následovalo zapojení do setupu s 1KW LDMOS PA. Zkoušky s plným výkonem však nedopadly dobře. PA nezesiloval, příčina i rozsah poruchy zatím nebyl odhalen. Zklamané zamyšlení jak dál,  rozhodnuto, že závodu se zúčastníme v kategorii LP. K dispozici byl tedy holý TCVR IC9700 s cca 100W out do antén 4x 10el. YAGI. Byla to nová výzva, jakého asi výsledku lze v této kategorii dosáhnout ? Těsně před závodem bylo navázáno pár QSO se vzdálenými protistanicemi do F a S5. Reálné reporty byly celkem povzbudivé. Posilněni výborným gulášem jsme v 16 hodin odstartovali závod.

Výkonový propad byl znát hned v první hodině závodu počtem QSO při CQ – 50. První hodina byla zároveň maximem co do počtu QSO během celého závodu. V dalších hodinách počty QSO postupně klesaly  36/29/27 …..  Bylo i složitější udržet frekvenci, ale častější přelaďování naopak přispělo k větší aktivitě v dohledávání protistanic. QSO postupně přibývala.  Ani obavy z nočního slabšího provozu se nenaplnily. Stále bylo co dělat. Přispěly k tomu i mírně zlepšené podmínky na západ – pracováno 6x do G.  Dohodnuté skedy na KST většinou taky dopadly. V polovině závodu dosažen počet QSO 316. Dali jsme si za cíl dotáhnout počet QSO alespoň 400 což se nakonec povedlo i lehce překonat. S výsledkem tedy celková spokojenost.

 

 

V  předběžných výsledcích MO v  kategorie HP multi-beam jsme dokonce  jen lehce zaostali za TOP10 a v kategorii LP je to předběžné 1.místo v OK.  Bonusem celého závodního snažení  byla návštěva Kryštofa OK1DHL, který po mnoha letech oprášil  své aktivity na pásmech a věříme, že naše řady výhledově rozšíří.

Na slyšenou z Oldříše v říjnovém UHF contestu .  

Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.