Madeira Island – CT9/OK1DOY IOTA AF-014

 

Po návštěvě Azorských ostrovů jsem měl v úmyslu navštívit další portugalskou enklávu – ostrov Madeiru a jelikož i zde platí licence CEPT v cestovním zavazadle opět nesměla chybět skromná výbava k radioamatérské aktivitě ve stylu holiday . Do cestovního příručního batůžku byl tedy přibalen TCVR IC 7100 s notebookem . Pro všechny případy i tentokrát byla po ruce koncese s manuálem TCVR. Zbytek setupu – 10m vertikál a multi band dipol 40-10m a nějaké to potřebné příslušenství byl poskládán do zavazadla do podpalubí .

Ostrov Madera se nachází v Atlantickém oceánu asi 580km západně od pobřeží Maroka a 980km jihozápadně od Lisabonu. Ostrov má rozlohu 750 km2 a na ostrově žije cca 250 000 obyvatel. Ostrov Madeira je označován jako ostrov květin, ostrov věčného jara, zelená perla Atlantiku …. Zeleň ,barevnost a mnohotvárnost je opravdu velkým lákadlem pro turisty . Madeira má příjemné klima po celý rok .O věčné jaro se stará Golfský proud , takže ostrov lze navštívit během celého roku. Celý povrch ostrova je hornatý a proto je vnitrozemí málo osídlené. V hornatém vnitrozemí se nabízí mnoho tras pro pěší turistiku. Je zde nespočet turistických stezek podél klikatých zavlažovacích kanálů (levád), drsné útesy, nespočet vodopádů a dokonalé výhledy na vysokohorské štíty vyčnívající z načechraných oblak. Nejideálnějším způsobem dopravy, který umožní dokonale ostrov poznat a zastavovat na všudypřítomných vyhlídkách je doprava půjčeným autem . Po celé Madeiře je velké množství autopůjčoven a lze této služby využít. Výhodné je využít rezervace online ještě před odletem . Na ostrově je poměrně hustá síť silnic , mnohé silnice vedou tunely.

Madeira je nejlépe dosažitelná letadlem , ideální je přímý let z Prahy .Doba letu cca 4,5 hodiny. Na ostrově je pouze jedno mezinárodní letiště . Madeira nabízí nespočet ubytovacích kapacit. Dostupné kapacity lze najít na portálech booking.com ; airnbnb.cz či využít služeb cestovních kanceláří.

Provoz z Madeiry byl opět omezen poznáváním ostrova, ale našly se mezery volného času obzvláště večer. Jednu krátkou aktivitu jsem naplánoval z JZ části ostrova. Z této části to však nebyla žádná sláva. Celé pobřeží Madeiry je lemované vysokými horami . Signály z Evropy přicházely slabé , nabízel se volný směr na Jižní Ameriku, avšak bohužel převládal provoz FT8. Většina mých CQ módem CW byla bez odezvy. V tu chvíli potěšilla CW QSO se stanicemi z OK – OK4RQ, OK1VEI, OK1CF , OK1JAX………nad všemi se vyjímal signál Ládi OK1FPQ .

Jelikož jsem byl po celou dobu pobytu mobilní, uvažoval jsem o provozu z vrcholu hor s otevřeným výhledem z ostrova na všechny strany. Nakonec se naskytla možnost postavit dipól na hotelové terase na severní straně ostrova z lokality Ponta Delgáda s otevřeným výhledem na Severní Ameriku a Evropu.

Kombinoval jsem pásma 30m a 20m, jelikož dipóly na těchto bandech byly snadno dosažitelné na přeladění .Na vysílání zbyl čas opět ve večerních hodinách. Vysílání jsem si napodruhé opravdu užil. Překvapil zcela čistý poslech na obou pásmech, pásma otevřená na všechny kontinenty kromě OC , krásně procházeli i stanice z JA ,BY, UA0 … Nepřehlédnutelné byly i přibývající spoty na clusteru a tak počty QSO narůstaly.

Opět poěšila spojení s domovinou. Na 20m i 30m krásně hrály signály od Pavla OK1JAX, Honzy OK1DPU …..OK1DHP; OK1DTN ;OK1FIA;OK1MP ;OK5TX a další . Celkově jsem byl krátkou aktivitou z CT9 nadšený . V deníku zalogováno cca 1000 QSO. Potěšil i příspěvek Andrého VE2/PY2KGB a další poděkování za QSO s CT9. Našla se QSO jako new one . Všechna QSO jsou již nahrána na LOTW. QSL automaticky via bureau na základě žádosti.

Radioamatérské vysílání z Madeiry bylo opět malým zpestřením jinak krásné poznávací dovolené.

Při poznávání Madeiry se nedala přehlédnout i contestová stanoviště CR3DX/CR3A a dalších . Contestový provoz z této destinace musí být opravdu zážitkem.

Nezbývá než se těšit opět na další podobné aktivity pokud možno v klidné a příznivé době .

73 Zdeněk OK1DOY

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Adventure Radio, Reporty z KV. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.