Zimní QRP závod 2024

Účast v tradičním „Zimním QRP“ závodu jsem plánoval již několik let. Historicky jsme se ho zúčastnili pouze jednou, asi před desíti lety s Jirkou OK1IEC a to ve vlastní kategorii „ dva operátoři – dvě značky a jeden TCVR“.  Vzhledem k uspokojivé, střednědobé předpovědi počasí, jsem zvažoval účast v závodě a to z historicky tradiční kóty radioklubu OK1ONA – Pramenáč v Krušných horách. Rozhodl jsem se   zúčastnit  pod klubovou značkou OK1ONA, abych  připomenul  55. výročí založení klubu a vzpomněl na nezapomenutelné zážitky s kamarády,  s nichž někteří už nejsou mezi námi. Další povzbuzením byla přislíbená účast klubového „novice“ Petera.

Přípravy stožáru a věcí s tím souvisejících se ujal Peter. Základem  stožáru byl 6m vysoký karbonový rybářský prut doplněný o „vytištěné“ držáky a příchytky. Další Peterovo nápadem byla úprava benzinového vařiče na lihový, který nám následně velice osvědčil. Zařízení : TCVR IC7100, dualband anténa DK7ZD 2m/70cm, baterka 12V/20Ah, notebook stan atd.

Na hory jsme vyrazili z Teplic s tříhodinovým předstihem, po zaparkování u chaty Vitiška nás čekal ještě dvoukilometrový výšlap na Pramenáč. Po postavení stanu, stožáru a následně zařízení  Peter zprovoznil lihový vařič, který nám zajišťoval po celou dobu závodu tepelnou pohodu. Závod začal na pásmu 70cm, celkově 27QSO, ODX OK1KOK 241km, následoval  2m celkem 30QSO, ODX OM3CQF 341km.

Balení  a zpáteční cesta nebyla vzhledem k dešti už ta příjemná, ale vše se zvládlo.  Závod se mi líbil a i Peter byl spokojen. Zařízení  fungovalo bezchybně, osvědčila se i nová anténa (dárek k vánocům 2023). Děkuji  Peterovi, všem závodníkům a také Mirkovi OK1DOM za vyhodnocení.

Zdraví Láďa OK1FPQ 

Příspěvek byl publikován v rubrice Reporty z VKV. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.