CQWWDXCW contest 2021

 

 

Nastává konec roku, a než se uložíme k Vánočnímu rozjímání nad dosaženými úspěchy pod stromeček, je třeba vybojovat poslední a nejvýznamnější závod celé sezóny a tím je CQWWDXCW contest.

Celá příprava začala již před OKOMDX, kdy jsme si ověřili, alespoň částečně, funkčnost celé sestavy. Sestava až na nějaké technické problémy fungovala skvěle, takže do CQWW zbývalo oživit hlavně násobičové pracoviště. Bohužel hned na začátku odešel PA typu GOLEM, což jsme vyřešili tím, že jsem zapůjčil pro závod svůj AMERITRON. Není sice tak výkonný ale pro daný účel je dostačující. Přijímací antény DHDL a BEVERADGE jsme ještě vylepšili nízkošumovými předzesilovači, které byly možno přepínat šlapkou (díky Mírovi NG). Před začátkem závodu tedy bylo vše připraveno a nás šest účinkujících se rozdělilo do dvou týmů: tým A neboli sobotní tým (DOY, IEC, NG) a tým B neboli nedělní tým (IPS, FPQ, DUG).

Sobotní tým končil svou směnu někde kolem 2300 spojení, což bylo dost dobré. Kluci nehlásili žádné podstatné problémy, kromě sporadicky se objevujícího rušení, které kompletně zazdilo poslech na všech pásmech. Naštěstí šlo o krátké epizody a na výsledku se to nijak neprojevilo. Podmínky v sobotu byly standardní. Z horních pásem se otevírala pouze 15tka. 10tka zůstávala zavřená, přesto se i zde podařilo udělat několik násobičů. 20tka se večer zavřela a nenastalo žádné večerní otevření. V neděli byla situace stejná. 15tka slabě otevřená, 10tka kompletně zavřená. Díky skvělým anténám se nakonec na 15tce podařilo udělat poměrně dost spojení a to přesto, že se o žádné velké otevírání nejednalo a signály zde byly dost slabé. 20tka byla tentokrát zklamáním. Většinou bývá toto pásmo nosné ale tentokrát tomu tak nebylo.

Celkově se podařilo udělat něco přes 4000 QSO a 4,9 milionu bodů, což je náš třetí nejlepší výsledek v historii v kategorii M/S. S výsledkem, tak můžeme být celkem spokojení, ačkoliv při porovnání s léty 2011 a 2012 (stejná fáze slunečního cyklu), již ten výsledek nevypadá tak skvěle. Konečné rozhodnutí, jak dobří či špatní jsme byly, nám dá výsledková listina. V této souvislosti nás trochu zlobil Pavel IPS kdy nám otevřel na internetu stránku s LIVE SCORE konkurenčních stanic, které dosahují dvounásobného počtu spojení. To bylo skutečně demotivující.

Technika nás zase trochu pozlobila. Systém přepínání antén (HOUSTON by IEC) občas havaroval a bylo třeba ho občas restartovat. Také zlobily rotátory antén na 7 a 14 MHz. Zajímavý moment nastal když v neděli večer začalo mrznout a poslechové antény přestali poslouchat. Museli jsme přepnout poslech na vysílací anténu INV VEE. Na výzvu pak přišlo na 80tce několik JA, jedno Thajsko a jedna Čína. Signály byly UFB a poslech byl naprosto čistý.

Závod tedy skončil a budeme se těšit na příští sezónu. Tak teď už nás čeká, kromě RTTY contestu, akce nejoblíbenější a to je Vánoční besídka. Zde bude možnost vše probrat a naplánovat strategii pro příští rok. [DUG]

Příspěvek byl publikován v rubrice Reporty z KV. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.