Dovolenkové vysílání z Istrie

Cílem naší letošní rodinné dovolené byla Istrie. Je to naše oblíbené místo z hlediska dostupnosti ,cesta na Istrii není nikterak zdlouhavá, máme zde naše oblíbené místo a tím je malebné městečko Novigrad na západním pobřeží Istrie. Jedná se o město s významným historickým a kulturním dědictvím. Novigradský přístav Mandrač připomíná dávnou historii Novigradu coby malé rybářské vesnice a dává mu jeho typické středomořské charisma. Z Novigradu lze podniknout i spoustu výletů ,za zmínku stojí romantická města Rovinj či Poreč , národní park Brijuni, historická Pula s římským a  amfiteátrem ….
Pro zpestření dovolené jsem i tentokrát nezapomněl  přibalit do auta malou výbavu pro případnou aktivaci některé přírodní rezervace z programu Flora-Fauna. Celkem dostupná se jevila přírodní rezervace Limský záliv s referenčním číslem 9AFF-0030. Limský záliv neboli Limský fjord je nejznámějším zálivem chorvatského pobřeží . Jedná se o přírodní rezervaci s hustými lesy a o jednu z nejhezčích výletních destinací Istrie vůbec. . Moře se v těchto místech zařezává do istrijského pobřeží až do hloubky 9km. Hloubka moře v zálivu je až 100m . Podél Limského zálivu dnes vede naučná stezka . Limský záliv je cílem mnoha lodních výletů. Pro aktivaci přírodní rezervace 9AFF-0030 byl celkem  snadný příjezd od městečka Vrsar, na jehož konci  je celkem rozlehlé parkoviště s opuštěným objektem .V blízkosti objektu  se dá snadno postavit anténa. V mém případě to byla osvědčená vícepásmová anténa G5RV na 10m teleskopickém laminátovém stožárku. Zbytek setupu byl složen z  TCVR IC 7100 napájený  z autobaterie ,cestovní tuner MFJ-904H, nootebook….
Aktivaci jsem začal provozem FONE na 40m ,během chvíle se rozjel celkem slušný pile-up převážně z lovců FF, během první půlhodiny bylo zalogováno 50 QSO. Potěšila QSO park-park s OK1VEI/P a OK1MDX/P, kteří ve stejnou dobu aktivovali FF  z Českého středohoří. Podmínky v době mé aktivace  byly velmi příznivé a signály z OK ,OM přicházely ve velké síle. Bylo příjemné slyšet v takové síle kamarády z okolí mého stálého QTH – OK1JAX, OK1DPU,OK1NG ,OK1VPO … Druhou půlku času vymezenou na aktivaci FF  jsem věnoval  CW. Aktivace z 9AFF-0030  trvala cca 100 minut a celkově bylo zalogováno 135 QSO. Za zajímavé spojení bych vyzdvihnul QSO s A25SL ,který zavolal na první CQ na 20m.
Upload deníku do databáze WWFF vyřizuje Franjo 9A2MF, který  aktivaci ještě  podmiňuje odkazem na pozici ze které byla pořízena a fotem místa.   
Svižný provoz z FF mě ještě motivoval k účasti v oblíbeném hodinovém závodě MWC , který se koná vždy v pondělí. Se stejným setupem jsem tedy popojel na odlehlé místo za Novigrad a navázal v pásmu 40 a 80m 83 QSO. Převládala účast OK/OM stanic a opět i zde  signály procházely ve  slušných silách. Za zmínku stojí signál Míry OK1NG, který  preferuje v tomto závodě QRP provoz a na 40m měl signál excelentní. S aktivitou z Istrie jsem byl celkově spokojený . Příjemné zpestření dovolenkového pobytu . Naslyšenou zase z jiné lokality a díky za QSO. Všechna QSO nahrána  do LOTWu.
73 Zdeněk OK1DOY
Příspěvek byl publikován v rubrice Adventure Radio, Reporty z KV. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.