Sicílie 2021 – IFF 1287

Dlouho jsem zvažoval, zda si dovolenou opět zpestřím nějakou aktivací a také kde ji strávíme. Nakonec zvítězila Sicílie. Našel jsem zde rekreační středisko, které bylo zajímavé tím, že se nacházelo přímo v oblasti dvou IFF, třetí IFF byla na pláži resortu a čtvrtá IFF byla od rekreačního střediska přes silnici. Nedaleko byl i jeden maják a jedna pevnost. Takové výzvě se těžko odolává a teoreticky to vypadá jako tutovka.

Středisko I Giardini di Athena Resort se nachází na jihu Sicílie nedaleko městečka Ragusa. Jedná se o uzavřený resort pár kilometrů od pobřeží se soukromou pláží, na kterou je doprava zajištěna soukromými autobusy po celý den.

Cenově zajímavěji to vycházelo jako obvykle s německou cestovkou s odletem z Mnichova. Pro srovnání s českou cestovkou na stejné místo z Prahy za stejnou cenu 7 dní polopenze, od sousedů 11 dní AI a počítám i cenu paliva na cestu do Mnichova + parkování na 11 dní.

V obavě z Covid opatření jsem dopředu připravil všechny formuláře, aplikace, certifikáty atd. Byl jsem překvapen, že nikde po nás nikdo nic nechtěl, až na respirátor, který byl samozřejmostí ve všech společných prostorách a nikdo k tomu neměl žádné výhrady.

Obvyklý problém s přepravou Lithiové baterie větší než 100 Wh jsem zde ani řešit nemusel.  Pouze v Mnichově jsem musel krátce vysvětlit k čemu to vše slouží. Vezl jsem sebou osvědčenou sestavu Kenwood TS-480, Vertikál na 20 a 40 m, LiFePo4 baterii 11Ah/ 132 Wh.

IFF v praxi bylo pro mne trošku zklamáním. Na mapě vše vypadalo opravdu senzačně, ve  skutečnosti to bylo o poznání horší. IFF která byla od resortu přes silnici byla všude v reálném dosahu oplocená a nepřístupná. IFF na pláži vypadala celkem slibně. Vzhledem ke konci sezóny byla pláž prakticky neobsazena a poslední řada lehátek daleko od centra dění se jevila celkem použitelně. Pod slunečníkem jsem rozložil rádio a postavil jsem vertikál. Bohužel zábava skončila po obědě příchodem plavčíka. Ten mi s úsměvem sdělil, že na své pláži si „toto“ nepřeje. Nakonec jsem po domluvě s recepcí resortu mohl využít jedno ze dvou fotbalových hřišť a trochu si zařádit na pásmu. Po konzultaci Maxem IK1GPG, který vede IFF jsem zjistil, že pro platnou aktivaci podle pravidel IFF musím navázat 100 QSO při tom pracovat na aspoň dvou pásmech a při každém pokusu o aktivaci musím vysílat aspoň dvě hodiny. Aktivaci musím doplnit o fotodokumentaci místa včetně souřadnic ve formátu .kmz.  Stanoviště musí být uvnitř IFF. To byla pro mne další výzva.

Vysílal jsem 3x v pásmu 40m a 1x 20m výkonem 40w. Vždy na konci mé dvouhodinovky jsem podle reportů měl kolísavý signál, protože baterie už nestíhala. Podle sdělení Maxe mám IFF 1287 zapsanou jako platnou a na 1288 bylo zapsáno necelých 30 QSO. Povedlo se i několik pěkných P2P QSO. Také spojení se členy naší kolektivky. S úsměvem mohu konstatovat, že Manuel EA2DT opět nezklamal. Nepamatuji si že by mne někde někdy tento pilný lovec nezavolal.

Na další kousky už prostě nebyla síla. K nedalekému majáku a pevnosti se z místa nedalo dostat. Po pláži jsme narazili na soukromé pozemky. Turistické cesty a místní doprava se tu  nevedou. Taxi sem dojíždí z větších měst což se projeví na ceně a vlastní dopravu jsme neměli. Zbytek dovolené byl tedy ve znamení dobrého jídla, pití a plážového lenošení zpestřeného jízdou na kajaku.

Neodpustím si poznámku na závěr. Na prospektech to vypadá moc pěkně, realita je však trochu slabší. Na území resortu čisto, za plotem boží dopuštění.

Děkuji všem, kteří mne zavolali a na slyšenou zase z nějaké jiné destinace.  73 Jan OK7JR

Příspěvek byl publikován v rubrice Adventure Radio, Reporty z VKV. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.