Den VHF rekordů 2021

Letošní závod  den VHF rekordů se jistě zapíše do celkových statistik co se týče dosažených výsledků jako výjimečný. Závod dostál svému jménu a rekordů jistě bylo dosaženo velmi mnoho.

I do našich statistik bude zapsán  rekordní počet dosažených bodů za závod a rekordní průměr za QSO. Předběžně jsme udolali 267 000 tisíc bodů a průměr vykázal úctyhodných  398 km za spojení !  

Výsledek stanice  SN7L ze Sněžky bude jistě aspirovat na překročení dosavadního rekordu IARU R1, který až dosud drželi OK1KHI .  Tedy právě po 40-ti letech…! Jestli tomu tak bude tak velká gratulace.

Zlepšené tropo podmínky se začaly objevovat  již dva dny před závodem. Otázkou bylo jen,  zda zlepšené podmínky vydrží až do závodu.

S výhledem na skvělou předpověď počasí většina z nás zvolila příjezd na Oldříš již v pátek odpoledne. Prvotní průzkum terénu na Oldříši s košíkem na houby si nenechal ujít Honza OK7JR, který si to zamířil rovnou na svá oblíbená místa  a jak je na Oldříši v tomto období zvykem , z lesa opět nepřišel s prázdnou.  Od posledního závodu jsme měli vytyčený úkol zrevidovat všechny koaxiální svody včetně konektorů na které se zaměřil Jirka IEC s Láďou FPQ. Po celkové revizi jsme měli tedy opět ambice postavit do závodu naší osvědčenou sestavu 4x 10 el. s jedním TCVRem a jedním PA .  

Antény se nám povedlo vztyčit ještě v pátek, avšak po změření sestava ladila někde kolem 146 MHz! Bylo jasné, že antény musí jít dolů, ale to už jsme odložili na sobotu. Zítra vyzkoušíme ještě záměnu slučovače antén , narychlo si ho bylo možné  zapůjčit od Karla IKB. Po částečném neúspěchu s anténami jsme se tak mohli věnovat společnému posezení u soudku Bernarda a pochutnat si na skvělé houbové smaženici allá NG/JR. To vše při úchvatném západu slunce.      

Sobotní ráno bylo v režii Martina, který se zapojil do KV SSB na 80m. Pod kolektivní značkou navázal svá první QSO. Pochvala od nás všech za snahu – 28 QSO, vůbec to nebylo špatné Martine……    

Po závodě jsme se vrátili k přípravám na Den rekordů. Provedli jsme výměnu anténního slučovače. Antény v tu chvíli ladily v požadovaném rozsahu. Do závodu tedy jdeme letos poprvé se čtyřmi 10 el. YAGI. Před závodem ještě registrujeme  zlepšené podmínky na západ. Na FT8 jsou mimo jiné vidět celé zástupy stanic z G, GI,GM ……     

Netrpělivě tedy očekáváme začátek závodu . K rádiu na úvodní hodinu usedá Míra  OK1NG. Hned na první CQ v závodě přichází  G3CKR/P , následuje G3YJR, MM0CCC/p ……a další G , první hodinu uzavírá QSO s GD0ATZ což je tuším i new one na 2m . 16 QSO do UK v první hodině závodu , skvělý začátek .   Vše nasvědčuje tomu, že Den rekordů bude vydařený a především jedinečný zážitek z vysílání, který se už nemusí opakovat. Na konci závodu je zalogováno 60 QSO do UK ( 35x G ; 13x GM; 7x GI ; 3x GD ; 1x GW ; 1x EI ) Za zmínku stojí i neobvyklých 38 QSO do PA .  

Závod jsme si celkově užili. Technika fungovala skvěle, žádné prostoje, příjemné počasí během celého závodu. Celkové navázáno 671 QSO, díky tropo podmínkám zatím předběžně dosáhli na neobvyklých 267 000 bodů. Super závod. 

K celkové super atmosféře a vydařenému závodu přispěli svou účastí i nebývalý počet všech, kteří s námi na Oldříši pobyli či nás jen navštívili. OK1DOY – Zdeněk, OK1FPQ – Láďa, OK1IEC – Jirka, OK1NG – Míra, OK7JR – Honza, OK1AYD – Josef, OK1TDX – Luďek, OK1HWS – Ruda, OK1GAL – Fabien, Martin a Peter …..

Na slyšenou na další akci – Den UHF rekordů .

73 team OL1C

Příspěvek byl publikován v rubrice Reporty z VKV. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.