CQWW WPX CW 2021

Tentokrát závodu předcházeli krátké přípravy , jelikož letošní zima byla k anténám celkem laskavá.

Jakási jarní statika se akorát podepsala na elektronickém přepínači antén  a tak jsme antény provizorně přepínali mechanickým přepínačem. Pro příjem na spodních pásmech jsme před závodem ještě postavili DHDL , která se nám opět osvědčila.

Covidová doba bohužel ještě neodezněla a tak jsme závod odjeli v omezené sestavě OK1DOY,OK1NG,OK1DUG,OK1FPQ,OK1IEC.

Pár postřehů ze závodu :

OK1DOY

…., paráda , bodově asi dobrý , myslím ,že jsme na tolik bodů v žádném WPXu ještě nedosáhli. V roce 2019 počet QSO přibližně stejný . 

Jinak podmínky byly tentokrát nějaký divný. Žádné výživné otevření , dobrý poslech byl celkem na 80m . 40tka docela v podvečer zarušená  , v noci taky nic moc. Ranní okna na východ 14 MHz a 21 MHz tentokrát nic moc. 21MHz hodně zklamala , nevím jak chodila noční 14ka. Na 28 MHz jsem to ani nezkoušel. 

Stanic ale docela dost , hlavně z východu. 

OK1DUG

…připojím pár postřehů z mé služby v sobotu od 14:00 do 20:00:

14 MHz  – těšil jsem se, že budou pile-upy z Ameriky, ale bylo to takové nějaké zvláštní. Chodilo to namíchané s Evropou asi 1:1 a signály nic moc. Zajímavých bylo pár JA, které zavolaly s celkem slušnými signály. Asi to šlo LP.

21 MHz – bída s nouzí. Zajímavých bylo pár stanic z Brazílie, které měly dlouhé značky a nízká čísla. Takže evidentně žádní závodníci a OL1C pro ně asi byla jedna z mála stanic co tam procházela. Všechny tyto stanice byly na hranici šumu. 

3,5 MHz – To bylo nějaké divné. Jenom šum a pár stanic. DHDL tentokrát dávala silnější signály než BVG. Hádám, že by mohl být problém se vstupem TVCR. Ale třeba to je v pořádku a bylo to jenom tím, že je léto a já to zkoušel příliš brzo.

Na poslední hodinu jsem přeladil na 7 MHz. Vytvořil se zde celkem slušný pile-up ale měl jsem trochu problém v tom smyslu, že signály byly o stejné síle a stejném kmitočtu a navíc stanice nerespektovaly, když jsem dal fragment značky.  

To že stanice volají stejným záznějem bude asi tím, že již nikdo neladí ručně ale automaticky z clusteru. Všimnul jsem si, že se to stalo fenoménem posledních let. Pamětníci mi snad potvrdí, že to tak nebývalo a zázněje volajících se trochu lišily což dávalo šanci je vzájemně lépe odlišit.

Celkově ale vládla spokojenost. Skoro vše fungovalo jak má a tak 6 hodin uteklo jak voda. Příště bych ale radši 2×3 hodiny.

Z celkového výsledku jsem mile překvapen. Přestože horní pásma byla mrtvá, tak jsme dokázali udělat rekordní výsledek, což je povzbuzující. Tak NSL nejpozději u OK/OM DX.

OK1NG

…pokud se mám vyjádřit k WPXu tak závod se mi líbil až na to, že jsem toho měl po celkové době plné kecky. Hold už nejsem nejmladší, hi. Trochu mě vadilo, že jsme na 28 vyřadili internet, ale po nastartování hotspotu bylo vše v pořádku a mohlo se zobat z bandmapy. Zlepšení a usnadnění by nastalo, kdybychom v následujícím závodě mohli přepinat poslechové anteny pomocí šlapky, aby byly volné ruce. Jinak tyto antény chodily výtečně.      

Oblíbený závod je tedy za námi s deklarovaným výsledkem  2906 QSO a  7,471 mil. bodů.

Na slyšenou team OL1C.

Nahoru

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Reporty z KV. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.