SOTA-OK velké změny v seznamu vrcholů od 1.8.2020

Dlouho očekávaná změna seznamu vrcholů SOTA v České republice podle pravidel SOTA nakonec dorazila v nejvýznamnější aktualizaci tohoto měsíce. Na dostupných zdrojích DEM a topografických mapách bylo důkladně analyzováno více než 2500 vrcholů, aby se stanovila jejich významná hodnota a zkontrolovalo se, zda splňují podmínky pro SOTA či nikoli. Analýza zahrnuje existující seznam summitů, z nichž významná část nemohla ani být softwarem vyhodnocena jako vrchol na povrchu DEM.

Výsledky analýzy jsou pro ČR celkem devastující:

783 současných summitů bylo vyřazeno protože nesplňují pravidlo P150 ,většina z nich dokonce ani pravidlo P100. (150m případně 100m nad okolním terénem) Na druhé straně bylo určeno 61 nových vrcholů splňujících pravidlo P150.

Byl nalezen 1 „Dupe“ na hranicích, který byl opomenut při úpravách v roce 2017 z důvodu nepřesného umístění. Tento již byl také vyřazen.

To znamená, že od 1. srpna máme v České republice pouze 228 summitů SOTA. Pro zvědavé je zde malá mapa s ukázkami zbývajících vrcholů (oranžová barva) a nově zařazených vrcholů (zelená barva).

Informace převzata ze SOTA REFLECTOR . Na SOTA maps již najdete aktuální platné vrcholy SOTA.  Také seznam v SOTA Association je již aktuální. Jako příznivce SOTA některé změny vítám. Pokud vám sebrali váš oblíbený kopec, neváhejte jej aktivovat v programu GMA, tam jej jistě najdete.

Máme tedy 61 nově zařazených summitů, tak kdo tam bude první ??

SOTA OK/US-071 nebude Kloc ale Pařez. (Kloc i Kloč jsou starší názvy dnes se kopec jmenuje Pařez. Informace předána, association manager uvede obě jména) Zde jen malé doporučení – pokud pojedete autem, ponechte jej zaparkované v obci Kostomlaty pod Milešovkou (velké parkoviště v ulici Požárnická). Auta zaparkovaná u lesních cest a rozcestníku se zde vykrádají opravdu velmi často (osobní zkušenost). Kdo nezvládne delší procházku, může se k rozcestníku dopravit autobusem. Pro vyznavače GMA či WCA jsou zde ještě dvě reference do WCA.

Na slyšenou se těší Honza OK7JR.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Adventure Radio. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.