GoGreen XOTA – GMA

Po ořezání snadno dostupných SOTA vrcholů v OK a odkazu na program GMA jsem obdržel celkem dost dotazů právě k fungování programu GMA.  Před několika lety jsem narazil na přehledné informace o GMA, které sepsali OK3EQ & OK3AR a umístili je sem. Díky tomuto webu jsem se do programu zaregistroval a působím v něm doposud. Nemá smysl znovu psát jak to celé funguje, jen snad doplním pár drobností.  Od vydání GMA OK v pravidelných aktivitách přibyl závod GMAC – Global Mountain Activity Contest (VKV) jehož pravidla naleznete zde.  Také jsem obdržel dotaz, kde je možné vidět žebříček v té které disciplíně. Podotýkám, že žebříčky se zobrazí přihlášenému uživateli.

Co je v programu GMA naprostou novinkou je „GoGreen XOTA“ Od srpna letošního roku tato aktivita zařazena do programu GMA.

Termín XOTA znamená X-any On The Air . Můžete aktivovat nebo ulovit X-cokoli

• SOTA (Summity On The Air),
• GMA (Global Mountain Activity),
• WWFF (World-Wide Flora & Fauna),
• COTA (Castles On The Air),
• LOTA (Majáky ve vzduchu),
• IOTA (Ostrovy ve vzduchu).

Pokud dodržujete následující filozofii GoGreen :

Používání osobních automobilů, nákladních automobilů, motocyklů, motorových lodí atd. ( myšleno všem osobním vozidlům se spalovacím motorem, hybridním vozidlům a elektromobilům ) byste se měli vyhnout u všech GoGreen aktivací.

Aktivace GoGreen by měla být provedena pěšky, na kole / e-kole, na pádlovém člunu / kánoi, s podporou zvířete nebo pravidelnou veřejnou dopravou (autobus, vlak, trajekt atd.). Taxislužba a carpooling jsou proto vyloučeny.

Aktivace GoGreen začíná a končí vaším QTH nebo alternativním QTH . Alternativní QTH je místo, kde bylo motorové osobní vozidlo zaparkováno a dále se nepohybovalo ve spojení s XOTA aktivací po dobu nejméně dvou nocí nebo déle, např. Vaše destinace, letovisko, hotel,kemp atd. Obecně lze všechny druhy dopravy použít k dosažení alternativního QTH, přesto by měla být upřednostňována pravidelná veřejná doprava.

Aktivace GoGreen je outdorová aktivita na čerstvém vzduchu. Pokud je to možné, měli byste rádio provozovat venku alespoň 1 km od vašeho domácího nebo alternativní QTH.

Preferuje se QRP, nízký výkon (100 W) je také v pořádku. Používání solárního a bateriového napájení je vítáno. Generátory spalovacích motorů by se neměly používat.

Dopad na životní prostředí a ekologická stopa by měly být co nejvíce minimalizovány. Veřejná letadla jsou zvláště škodlivá pro životní prostředí v důsledku znečištění ovzduší a hluku a během aktivace GoGreen bychom se jim měli vyhnout, ale jsou povolena.

Zůstaňte šťastní a zdraví při aktivitách GoGreen XOTA.

Kompletní pravidla v originále najdete zde. Je to pěkná eko-aktivita. Pojďme nasbírat zelené body.

Na slyšenou se těší Honza OK7JR

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Adventure Radio. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.