Polní den 2020

Loni jsem psal o 70. výročí PD tak jej datujeme a známe u nás. Kde je ale skutečný prvopočátek radioamatérských polních dnů ? 

Skvělé nápady mají často skromné ​​začátky a Field day není výjimkou. Od roku 1915 vydává Amateur Radio Relay League časopis QST, který nadšenci rádia dychtivě přijali za zdroj nejnovějších informací o tomto podmanivém koníčku. V červnu 1933 oznámil Francis Edward Handy, W1BDI (SK-1981), v jednoduchém sloupku s nadpisem „International Field Day – June 10th – 11th“, že byla vyhlášena experimentální soutěž s názvem „Field Day“. Na konci upoutávky uvádí : „Skutečným cílem této soutěže je otestovat „portable“ stanice, kdekoli to bude možné. Pokud test dopadne úspěšně, chceme z toho udělat každoroční záležitost.“

V září 1933 časopis QST oznámil, že vítězem 1. ročníku polního dne byla stanice W4PAW. Podařilo se navázat 62 QSO a získali celkem 1876 bodů.

Dnes najdeme  na internetu informace zhruba v  tomto duchu: „Field Day“ je každoroční radioamatérské cvičení, které je široce podporováno regiony IARU a členskými organizacemi a které zvyšuje připravenost radioamatérů na nouzovou komunikaci. Klade důraz na  připravenost na mimořádné situace. Často se do něj zapojují i celé radiokluby a sestavují „portable“ stanice v terénu. Někteří používají rychle sestavitelné „portable“ antény, zatímco jiní staví komplikovanější stožáry nesoucí více antén. Radioamatérské stanice mohou být umístěny ve stanech, automobilech, rekreačních vozidlech nebo jiných přenosných přístřešcích. K napájení se využívá zejména nouzových a alternativních zdrojů energie jako jsou generátory nebo solární panely, protože elektřina a další veřejné infrastruktury často patří mezi první, které selžou například během přírodní katastrofy, vlivem počasí či zásahem „vyšší moci“.

Soutěžní část „Field Day“ má dva účely. Primárním účelem je otestovat schopnost skupiny plánovat operace, které mohou běžet po celých dvacet čtyři hodin, včetně vytrvalosti operátorů a odpovídajícího počtu operátorů pro směnu. Sekundární část má prokázat technickou způsobilost stanice, která byla pro tento účel rychle postavena. Teoreticky … lepší stanice bude schopna provozu za horších podmínek a dokáže navázat více spojení během soutěžní části „Field Day“ …..

informace čerpány z běžně dostupných zdrojů (QST 1999, Astrosurf.com, Wiki …)

Sám jsem překvapen, čeho se to účastním :-D. Letošní „cvičení“ bylo vyjímečné. Počasí nám již dlouho nebylo tak nakloněno. Po celý víkend bylo teplo a slunečno. Vztyčení antén pro 2m i 70 cm stanoviště proběhlo bez problémů, stejně tak jako instalace radiostanic a příslušenství. Ubytování pod stanem bylo v tomto počasí naprosto ideální. Vzhledem k  obměně setupu jsme očekávali nějaké ty „porodní potíže“, ale je vidět, že Míra s Jirkou věnovali přípravě řádnou péči a vše se obešlo bez zásadních problémů. Když opomenu nutnost restartu počítače s deníkem v průběhu závodu, tak nejhorší letošní závadou byla asi zaseknutá pípa.

Cvičení připravenosti na mimořádné situace jsme absolvovali v sestavě Jirka – OK1IEC, Míra – OK1NG, Láďa – OK1FPQ, Zdeněk – OK1DOY a moje maličkost Honza OK7JR.  Oslabeni o Honzu OK1DPU a Petra OK1DUG.

 

V  pásmu 2m jsme letos jeli na novém zařízení Míry OK1NG.

Navázali 586 QSO a dosáhli jsme 183 718 bodů, čímž jsme překonali loňský výsledek.

v pásmu 70 cm jsme navázali 144 QSO a dosáhli jsme 33262 bodů, zde se nám loňský výsledek překonat nepodařilo.

 

73 a na slyšenou při dni rekordů se těší OL1C

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Reporty z VKV. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.