DX-PEDICE Dánsko 2014

Tento rok jsme se rozhodli, že si uděláme týdenní pánskou jízdu. Po dobrých zkušenostech ze Švédské DX-pedice z r.2011 jsme vybrali Dánsko – OZ.  Máme zamluvenou chatu pro 6 osob, cena celkem 9570 Kč plus spotřebovaná elektřina, takže cca 1700 Kč na hlavu. Pojedeme dvěma auty, na střeše rakve s materiálem. Bývá zvykem, že výprava se složí na projeté PHM, amortizace auta se neuvažuje. Stravování bude vlastními silami a z převážně vlastních zásob. Děláme to tak, že každý den se stará o jídlo jeden člověk, ten si sebou přiveze nebo pořídí na místě i nezbytné suroviny. Náklady na jídlo se sečtou a rozdělí rovným dílem.

Složení výpravy: OK1IEC, OK1IPS, OK1FPQ, OK1DPU, OK1JAX a OK1NG

Postavíme dvě pracoviště s výbavou pro CW a SSB, alespoň jeden PA 600W.

Antény zhruba: Spiderbeam 20/15/10m, Inv.Vee 80/40m, dle možností jednopásmové vertikály 40 až 10m na pláži přímo u moře.  

Anteny_Dánsko

 

Náš výlet začal v sobotu 14.6.2014, již ve 3 hodiny ráno, kdy jsme se setkali všichni na dálnici u benzinové pumpy. Obsadili jsme dvě auta ve složení:  1.auto – Jirka OK1IEC, Láďa OK1FPQ a Honza OKDPU 2.auto – Pavel OK1IPS, Míra OK1NG a Pavel OK1JAX

Cesta dlouhá 1100 Km nám trvala se zastávkami 12 hodin. Pohodová jízda po dálnici, skoro až na místo. Ve městečku Lonstrup, v cestovní kanceláři jsme si vyzvedli klíče a dojeli na pobřeží do objednané chaty. Na snímcích na internetu vypadala větší, ale pro 6 osob na týden byla chata zcela vyhovující. Dobře vybavená s třemi ložnicemi – akorát.

Ještě ten samý večer jsme stačili postavit anténu Spiderbeam, kde na stejném stožáru byly umístěny ještě invertovaná véčka na 7MHz a 3,7MHz SSB. Jako první jsme postavili pracoviště s IC 756 Pro 3. Po pár spojení jsme však zjistili závadu, že nám padá výkon na cca 10W. Odešlo první radio …

V průběhu neděle jsme na pobřeží, které bylo přímo pod námi pod cca 25m útesem, vztyčili vertikální 3.element na 14 MHz fixovaný na USA. Tuto anténu navrhl a zkonstruoval (ostatně jako všechny ostatní) Jirka OK1IEC. Nechávali jsme si ji posuzovat od amíků a skutečně byla až o 2S lepší než Spiderbeam. Bohužel je tato anténa dobrá pouze při pobřeží moře.

Během dne jsme uskutečnili i výlety po okolí, konkrétně na starý opuštěný maják a do městečka Lonstrup.

V pondělí jsme pokračovali stavbou GP antény na 7MHz. Opět 15m laminát s dvěma šikmými radiály. Výborně jsme si mimo jiné poradili s naší „obživou“. Každý člen zájezdu dostal na starost jeden den, aby se postaral o své kamarády. Snídaně, oběd, večeře, nádobí apod. Vše bylo absolutně nadstandardní.

V úterý jsme se vydali na nejsevernější část pobřeží Dánska do Skagenu. Je zde soutok dvou moří – Baltického a Severního. Vlny  moří  zde jdou proti sobě a vzájemně se o sebe tříští. Fantastický přírodní úkaz. V místě je též maják a opuštěné vojenské bunkry z 2.světové války. Oblast je evidována v programu Fauna a flora jako FF016, tak jsme s KX3 a 10W zaktivovali i tuto část Dánska.

Večer jsme zasedli k rádiu a zjistili nemilou věc. Naše druhé rádio K3 přestalo poslouchat. Odešlo druhé rádio. Nezbývalo nic jiného než opět vytáhnout IC756 PRO 3 s 10W výkonu a budit tím jeden lineár ACOM 1010, kterým jsme budili druhý lineár 1010 a na konci sestavy jsme měli cca 200W.

Ve středu jako v předchozích dnech je opět krásné počasí . Aspoň to nám vychází. Trápíme se s vysílací technikou, ale podle plánů stavíme navíc vertikál na 3.5 MHz. Tentokrát je naladěn do CW. Pokud jeden vysílá ostatní relaxují na lůžku, ale též se věnují různým disciplínám jako petanque, pobřežnímu běhu či rybolovu, to ale bez úspěchu.

V noci na čtvrtek nám vítr rozbil celou naší anténní farmu. Co nerozbil, raději jsme shodili v noci okolo 2. hodiny ranní sami.

Čtvrteční  dopoledne jsme již bez antén čekali v chatě, až se vítr utiší. Odpoledne jsme demontovali všechny antény. Pro zbytek pobytu jsme nainstalovali invertovaná V –čka na 20m a 40m do jednoho balunu 1:1 a jednoho anténního svodu. Kupodivu jsme si zavysílali i na této anténě a pile-upy přicházeli i tak.

V pátek jsme podnikli výlet do místního supermarketu pro nějaký ten suvenýr. Provedli jsme závěrečné focení na QSL lístek, následoval úklid a balení. V sobotu potom odjezd domů. Při cestě jsme zajeli na nejvyšší kopec Dánska SOTU OZ-001 Yding SkovhØj. U klíče se vystřídali postupně OK1JAX, OK1NG (nový aktivátor), OK1IPS a OK1IEC. Cesta domů proběhla v pohodě a bez komplikací.

Spolu s naším výletem jsme vyhlásili soutěž. Prvních šest hamů, kteří udělají spojení se všemi členy jízdy od nás obdrží láhev kvalitního vína. Dovolte mi, abych zde uvedl výsledky:

Absolutní vítěz je OK1AY,který s námi navázal 18 QSO. Dle následují OK1FHI   20.6. 11:30  celkem 7 QSO, OK1DHP 20.6. 11:58   11 QSO, OK1ES   20.6. 20:02   6 QSO, Těsně pod laťkou s pěti OZ/OK zůstali  OK1OFM(9 QSO), OK4RQ (9 QSO) a OM7OM(5 QSO). Láhve vína budou zaslány na adresy vítězů. 

 

Všem hamům díky za navázaní QSOs.  A zase někdy NSL. VY 73 OK1IPS Pavel.

Příspěvek byl publikován v rubrice Adventure Radio. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.