Expedice Palagruža – 9A8OK

V době od 29.9.2012 do 6.10.2012 se čtyři naši členové, dva kamarádi z Ústecka a jeden z Plzně zúčastnili DX-pedice na Chorvatský ostrov Palagruža.

Kompletní sestava:  Radek – OK1MRK, Tom – OK1JRA, Pavel – OK1IPS, Jirka – OK1IEC, Pavel – OK1JAX, Ruda OK1HWS a Honza OK1JK.

Expedice se vydařila ke spokojenosti všech zúčastněných a byla již v minulosti popsána na dnes již nefunkčních stránkách OK1JK. Rád bych ale zmínil, že součástí expedice bylo vypuštění plovoucí neukotvené APRS „bojky“ a její následné sledování.

Vzhledem k časovému odstupu mohu dnes již pouze citovat Honzu OK1JK a Toma OK1JRA z diskuse na Hamradio.cz

TOM OK1JRA :„Tak nakonec to designově vyhrála kulová verze bóje… její stabilita a nosnost je opravdu parádní.
Zítra se bóje vydá z Plzně na svou cestu… tak nám držte palce.“

 

Později Honza OK1JK: „Bóji jsme vypustili 2.10. 2012 v dopoledních hodinách a rychlost jejího pohybu nás příjemně potěšila. Fyzická životnost bóje je odhadována na několik desítek měsíců, avšak elektrická či chcete-li rádiová životnost je záměrně omezena pouze na cca 3 týdny (bez solárních panelů). Bohužel APRS provoz při pobřeží Itálie je opravdu velmi vzdálen organizovanému prostředí v srdci Evropy. Nejsou zde výjimkou stacionární stanice vysílající APRS rámce o své poloze každou minutu. Zároveň je hustota stanic užívajících APRS výrazně vyšší oproti situaci u nás. To co jsme původně považovali za výhodu (blízkost břehu Itálie), se na konec stalo největší nevýhodou. Již po několika dnech překonala bóje vzdálenost 50km a v tu chvíli bylo velmi obtížné zaslechnout rámec 9A8OK-7 mezi silnými stanicemi z Itálie. Ruční stanice Kenwood TH-D72 se po delším vystavení tomuto provozu hroutily. Provoz byl opravdu silný a prakticky neexistovala vteřina, během níž byl na pásmu klid. Výkony v jednotkách wattů jsou v Itálii spíše výjimkou. V tuto chvíli nastupovala naše fill-in digi se směrovou anténou, která alespoň částečně odstínila některé stanice z pobřeží. Poslední rámec naší bóje jsme na Palagruže zaznamenali v době, krátce po překročení 90km vzdálenosti bóje od místa vypuštění. Bóje pokračovala v cestě ještě další den a splnila nám náš malý cíl. Po návratu do civilizace (připojení k internetu) jsme měli možnost ještě jeden den sledovat pohyb naší bóje. Bohužel od návratu do ČR jsme již její pohyb nezaznamenali. Vyměnili jsme si několik emailů s italskými radioamatéry, které náš malý experiment zajímal. Italové nám potvrdili dlouhodobou neudržitelnost italské APRS sítě v tomto stavu.“

„Bóji myslím můžeme prohlásit za mrtvou (minimálně po rádiové stránce). Tento malý experiment se nám celkem zdařil i když cíle jsme úplně nedosáhli.“

Další fotografie z expedice najdete ve fotogalerii.

Jan OK7JR  (z dostupných zdrojů sepsáno 4.12.2019)

Příspěvek byl publikován v rubrice Adventure Radio. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.