Ohlédnutí za rokem 2018

Rok 2018 je za námi. Užili jsme si v něm spoustu legrace a zábavy a také nějaké nezdary při společném závodění na KV i VKV, ale i při dalších aktivitách, ať již společných nebo individuálních. Za účasti všech členů jsme provedli rekonstrukci fasády našeho KV stanoviště s celkem uspokojivým výsledkem. K opravě bylo třeba vynaložit značné úsilí, o čemž vypovídají přiložené fotografie.

Sestavu antén jsme doplnili o novou dvoupásmovou směrovou anténu na 18 a 24 MHz z dílny OK5IM. Složení antény na zemi bylo celkem snadné a proběhlo bez významnějších zádrhelů. O to zajímavější byla následná montáž „Drobečka“ na stožár a manipulace při ladění antény pro jednotlivá pásma. Byl to myslím nezapomenutelný zážitek pro všechny zúčastněné a lze si snad jen přát, aby to příště ladilo hned napoprvé.

Nepříjmné situace nastala, když jsme byli diskvalifikováni z květnového II.subregionálu v kategorii multi – 432 MHz. Důvodem byl špatně nastavený čas v deníku. Byla to sice pouze dílčí část závodu a na 144 MHz jsme dosáhli pěkného výsledku, je to ale škoda a budiž nám to poučením pro příště.

Nelze vynechat aktivitu Honzy OK1DPU, který v roce 2018 zdolal a úspěšně aktivoval 18 vrcholů v programu SOTA a posunul se na 20. pozici v rámci ČR. V období od 16.6. do 23.6.2018 jste mohli zachytit jeho CW a SSB vysílání na 14 MHz pod značkou 9A/OK1DPU/MM při plavbě se svou YL Lenkou poblíž ostrovů Korčula, Lastovo a Brač. Vybavení ICOM 7100, ant J-pole (vertikál) na 14 MHz.

Jeho komentář z akce: „Dlouho jsem nechápal občas nedoladitelnou anténu, až jsem přišel na to, že mi na přizpůsobovací vedení, přichycené na ochranné síti, baby občas věšely mokré plavky a ručníky“

Zdeněk OK1DOY je dlouhodobě aktivní v programu Fauna a Flóra. Během roku 2018 jste jej mohli slyšet vysílat z DL při aktivacích DLFF 0135 – Nature Park Zittauer Gerbirge a DLFF 0503 – NSG Hemmschuh. V programu WWFF Zdeněk v rámci ČR za rok 2018 obsadil 18 pozici.

Honza OK7JR je aktivní v programech WCA, WWFF, SOTA a GMA. Za rok 2018 ve WWFF v rámci ČR obsadil 7 pozici. V SOTA programu zdolal a úspěšně aktivoval 20 vrcholů a obsadil 17 pozici. Za GMA-Triathlon 2018 získal Gold Activator AWARD a drží 155 pozici v celkovém hodnocení programu GMA. Škoda nevydařené aktivace WWFF, IOTA  a majáku z SV9 díky selhání techniky.

 

Jirka OK1IEC udělal všem členům radost, mimo jiné, výrobou unikátní pastičky s volacím znakem, pomocí 3D tiskárny.

Láďa OK1FPQ a Jirka OK1IEC úspěšně uvedli do provozu svá rádia „QCX Transciever“, s kterými sbírají úspěchy v oblasti QRP

Také se povedla instalace nového vícepásmového GP u Míry OK1NG , jako náhrada za větrem zničený anténní systém. Na stavbě se podílela většina členů naší kolektivky. Výsledek je vskutku impozantní, ale především 100% funkční.

Možná jste zaznamenali krátký výpadek webových stránek OL1C. Stránky byly napadeny hackerem a dočasně odstaveny z provozu. Inženýři konečně dorazili a zanechali takovýto pozdrav. Do současného funkčního stavu stránky uvedl Pavel OK1IPS.

V závěru roku jsme si vše připoměli při oslavě Jirkových kulatých narozenin a na každoroční besídce naší party. Zde je nutné vyzdvihnout kuchařské umění Míry OK1NG, který jako obvykle připravil jednu ze svých specialit. O dobrou zábavu se jako vždy postaral Honza OK1DPU s kytarou.

Na slyšenou v roce 2019 se těší Jirka OK1IEC, Míra OK1NG, Láďa OK1FPQ, Honza OK1DPU, Petr OK1DUG, Pavel OK1IPS, Pavel OK1JAX, Honza OK7JR pod vedením Zdeňka OK1DOY

Příspěvek byl publikován v rubrice Klubovna. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.