Greenland Kangerlussuaq 2011 – OX4OK

Myšlenka uskutečnit expedici OK operátorů do Grónska se objevila koncem roku 2009 v reakci na proběhlou expedici Svalbard 2009 (Longyearbyen). Tato myšlenka se postupně formovala a až počátkem roku 2011 začala dostávat konkrétnější podobu.

9.1.2011 proběhla první komunikace „Operators Wanted“ – hledáme operátory. Během 4 dnů byla připravena základní sestava pěti účastníků, která v dubnu vykystalizovala do finálního teamu : Jan OK1JK, Jiří OK1IEC, Jirka OK1JST, a Vašek OK1VVT. Expediční aktivitu pod značkou OX4OK jsme naplánovali do období 16.-26.9.2011 a 15.9. jsme společně vyrazili autem směrem Kodaň a o den později letadlem z Kodaně do Kangerlussuaqu, kde se naše nohy poprvé dotkly Kalaallit Nunaat.

 

Grónsko – Kalaallit Nunaat

Grónsko je ostrov ležící na rozhraní Atlantiku a Severního ledového oceánu. Nachází se severovýchodně od Kanady a geograficky je součástí Severní Ameriky, ovšem historicky, politicky a ekonomicky se jedná o zemi velmi propojenou s Evropou. Jedná se o autonomní součást Dánského království, jehož hlavou státu je dánský monarcha. Ovšem země je řízená vlastní vládou a parlamentem. Hlavním městem je Nuuk. Grónsko je největší ostrov na světě, ale jen 15% jeho území (asi o velikosti Britských ostrovů) je trvale bez ledu. Zbytek pokývá led dosahující místy mocnosti až 3000 m.

Z geologického hlediska Grónsko sousedí s Kanadským štítem a stejně jako tento se skládá zejména z ruly a granitu, které prošly vrásněním a dalšímiproměnami. Na severu země, kde se nachází kambricko-silurský vápenec a břidlice, se dají určit části kaledonského zvrásněného pohoří, podobné,  jako se nalézají v jižní části Ellsmerova ostrova, na Špicberkách, v Norsku a Skotsku. V severní části východního pobřeží je další velké sedimentační území s usazeninami z karbonu, triasu, jury, křídy a třetihor. V celém Grónsku se nachází bohaté zásoby minerálů, z čehož 50 druhů bylo poprvé nalezeno a popsáno právě v Grónsku. Několik zdejších minerálů nebylo doposud objeveno jinde než zde. Po vyhlášení autonomie bylo vydáno ustanovení o nerostném bohatství: „grónský lid má všeobecné právo nakládat se svými přírodními zdroji“.

Kangerlussuaq (Velký fjord) se rozkládá severně nad polárním kruhem u čela třetího nejdelšího Grónského fjordu. Díky své vnitrozemské poloze je zde stabilní počasí a největší teplotní extrémy celého ostrova (-50°C v zimě a až 28 °C v létě). Oblast má charakter pouště, kdy vypařování přesahuje srážky. Okolí Kangerlussuaqu je nejlepším místem v Grónsku pro pozorování původní divoké zvěře (pižmoň, karibu, polární liška, bělokur, raroh lovecký, polární zajíc).

Kangerlussuaq je jako bývalé vojenské zařízení vhodným stanovištěm pro vědecký výzkum. Do roku 1999 dohlížela na veškerou vědeckou činnost v Grónsku Polar Ice Coring Office (PICO). Jeden z projektů se zabýval studiem a chovem raroha loveckého, další přímo činnostítvořící název PICO. V polovině roku 1992 po 4 letechpráce na Russellově ledovci, vrt narazil v hloubce 3028,8 m na skalní podloží. Bylo zde pořízeno celkem 5799 ledových jader, která představují záznamy z minulosti staré až 250 000 let.

Hotel Old Camp vzdálený 2km od letiště, respektive jeho část nazvaná Qajaq, to byla základna naší expedice. Z tohoto místa jsme vyráželi na Black Ridge (Černý hřbet), který byl o 200m výše a cca 7km dále. Oficiální ubytování v „hotelu“ bylo mandatorním požadavkem místní správy. Ovšem dle našich individuálních potřeb jsme po zaplacení celého pobytu nakonec strávili v hotelu od 2 do 9 nocí (každý dle své chuti). Během 10 dnů jsme měli možnost „ochutnat“ Grónsko a vyzkoušet si různé varianty počasí, rychlosti větru včetně změn teploty od +5°C až k -20°C.

Expedice vyrazila do Grónska jako čtyřčlenná. Ovšem v Kangerlussuaqu se stala pětičlennou. Pátým člene se tak stal domácí Jesper OX3KQ. Foto Kompletní expediční team OX4OK ve složení: Jirka OK1JST, Jiří OK1IEC, Jesper OX3KQ, Vašek OK1VVT a Jan OK1JK.

The King and Queen of OX2A. 

Kangerlussuaq nebyl vybrán jako cílová destinace náhodou. Existence klubové stanice OX2A pro nás byla významným signálem pro volbu tohoto místa. Komunikativní a přátelský Jesper OX3KQ je správcem OX2A.

OX2A je velmi slušně vybavenou stanicí disponující směrovými anténami pro pásma 40m, 20m, 17m, 15m a 10m. Po našem odjezdu se repertoár rozšířil o drátové antény na 30m, 12m a podařilo se nám zprovoznit GP vertikál 80m a invertované L na 160m. Jesper OX3KQ (OX3King and Queen) nám byl velmi pozorným hostitelem, rádcem a přítelem.

Václav OK1VVT „Man on the Moon“

Vašek se primárně zajímá o vlny od 3cm do 2m. Svou účastí obohatil OX4OK o provoz EME (Earth-Moon-Earth).

Učinil tak zhruba 200 lidí po celém světě velmi šťastnými a to ve chvíli, kdy jim daroval novou zemi (DXCC entitu) na pásmu 2m modem JT65b či CW.

(Band 2m, Mode JT65b a CW, Power 800W, Antenna 17el Force 12)

Jirka OK1JST – „Calamity George“ – Máma a anděl expedice. Máma díky péči, kterou věnoval všem členům expedice ať již v roli důstojníka pro logistiku či kuchaře par excellence. Jirka je Anděl. Anděl vyzařující zvláštní auru. Tato aura prakticky zcela ochrání všechny v jeho blízkosti s výjimkou jeho samého. Pokud se má někomu něco stát, tak se to stane právě Jirkovi. Ostatním účastníkům pak zbývají pouze obavy, zda to není náhodou nakažlivé. (Band -HF, Mode CW a Fone, Power 100 W-1kW)

Jiří OK1IEC – Jiří je skvělý technik a vedoucí operátor kolektivní stanice OK1ONA / OL1C.

Veškeré technologie a technické problémy od HF antén, TRXů až po logovací SW v rámci aktivit OX4OK to byla doména Jiřího OK1IEC.

(Band -HF, Mode CW a Fone, Power 100 W-1kW)

Jan OK1JK Moje „maličkost“ a mým primárním zájmem je organizace mini-expedic + DIGI provoz.

OX4OK byla první expedice, kdy jsem se zaměřil více na Fone provoz (více spojení než Digi).

Pokud Jirka OK1JST byl mámou expedice, pak já bych se dal v tomto případě s nadsázkou nazvat „tátou“ expedice (opravdu pouze v přeneseném slova smyslu – zaměření heterosexuální). (Band -HF, Mode Fone a Digi, Power 1kW Fone+test, 50W-100W Digi).

Přibližně v polovině našeho pobytu jsme přijali nabídku Jespera OX3KQ na výlet k Russellovu ledovci,  zakončený samotným výstupem na ledovec (Ice Cap). Cesta údolím Sandflugtdalen až k čelu ledovce vede po hrbolaté cestě dlouhé 25 km. Název „Údolí navátého písku“ (Sandflugtdalen) je příznačný, neboť díky svému písečnému vzhledu připomíná spíše mořské pobřeží.

Russellův ledovec (pokrývající přibližně 1,8 milionu km2) je po Antarktickém ledovci druhý největší na světě. Po jeho roztátí by hladina světového oceánu stoupla o celých 7 m. Přední část ledovce se nachází 25 km na východ od Kangerlussuaqu. Ledovec je aktivní a postupuje 25m každý rok. Jedna z fascinujících věcí v Grónsku je 50 metrů vysoká stěna Russellova ledovce.

K umístění antén sloužila mimo jiné 10 vysoká platforma pro snadný přístup. Antény  Moxon 20m-15m-10m-40m-2m a koaxiální svody – hardline.

OX4OK a poslední aktivita – 23.9.-25.9. jsme se účastnili CQ WW RTTY Contestu. Jednalo se o první vážnější pokus v rámci všech našich výletů, zůčastnit se nějakého závodu. Antény jsme měli naladěné do Fone segmentů. Na některých pásmech jsme tedy byli dost vysoko a tak jsme spíše hráli hru „hunter being hunted“, Nasadili jsme pohodové tempo a snažili jsme se minimálně omezovat stále ještě běžící mini expediční provoz OX4OK. Vzhledem k tomu, že před námi byla poslední noc v Grónsku a čekala nás sapolečná oslava/večeře s našimi průvodci i hostiteli, tak jsme naši účast v závodě ukončili předčasně po třetí hodině odpolední místního času (cca 7 hodin před koncem závodu).

  • OX4OK – 16.-26.9.2011, QTH: Kangerlussuaq Loc: GP47TA ASL: 200m
  • WWFF – OZFF-006, IOTA NA-018, WLOTA 0072
  • Mode: CW, RTTY, PSK, SSB (hf) a JT65, CW (2m)
  • počet QSO
  • HF cca 10 000 QSOs, EME cca 200 QSOs

… Bylo to krásné OX4OK – výlet do Grónska OX se 4 operátorům z Čech OK prostě vydařil.

VY 73 Jan OK1JK

Příspěvek byl publikován v rubrice Adventure Radio. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.