Švédsko 2011 – SG7ONA

V období 14.5 – 20.5.2011 se uskutečnila další naše malá expedice. Tentokráte to byla cesta na sever do skandinávie. Volba padla na lokalitu Sonarp poblíž městečka Vaggeryd v locatoru JO77CN. Již v tuto chvíli musím kostatovat, že to byla skvělá volba. Složení operátorů bylo tentokrát mírně obšírnější a podíleli se na něm členové kolektivních stanic OK1ONA a OK1KCU. Kolektivka OK1ONA je též známá pod závodní značkou OL1C. Složení operátorů bylo dle mého názoru velmi dobře vyvážené z hlediska druhů provozu. Obsahovalo již klasické mody ssb,cw a některé druhy digi provozů jako BPSK31 (62,125), RTTY. Bohužel Olivii a třeba SSTV se z neznámých důvodů nepodařilo uspokojivě zprovoznit. Pásma byla aktivována od 3,5 po 21 MHz včetně WARC pásem. Jako trancseivery byly použity již osvědčené typy Kenwood TS 570D a Elecraft K3 k němuž se používal koncový stupěň ACOM o výkonu cca 800 Wattů. Kenwood TS 570D byl použit pouze se základním výkonem což vzhledem k použítí převážně na digi bylo výce než dostačující. Použitý výkon totiž nepřekročil 30W mimo RTTY kde byl použit plný výkon 100 Wattů. Jako antény je třeba uvést dipol na 3,5 MHz, smyčku na 7 MHz, WARC dipol na 10, 18 a 24 MHz. Jako doslova třešnička na dortu se postavili dvě směrové dvouprvkové Yaginy pro pásma 14 a 21 MHz . Na tomto místě je třeba uvést, že tyto antény včetně podpůrných stožárů jsou dílem Jirky OK1IEC a jednoduchost a v podstatě jednomužnost stavby těchto antén je geniální. Určitě dojde k jejich využití i na budoucích akcích.

Jirkova příprava před expedicí…

Akce se zúčastnili operátoři OK1IEC (Jiří), OK1JST (Jiří), OK1IPS (Pavel), OK1JAX (Pavel), OK4ZW (OK1UZW Zděnek), OK1FPQ (Láďa) a moje maličkost OK1HWS (Ruda). Používali jsme jednak společnou značku SG7ONA a také svoje značky ve tvaru SM7/(domácí call). Prosím mrkněte na tento odkaz, který je de facto všeříkající.

Závěrem tohoto krátkého povídání mi dovolte poděkovat všem členům miniexpedice i všem hamům, kteří s námi navázali spojení. Pánové bylo mi ctí se s vámi této akce účastnit.

73 Ruda OK1HWS

Příspěvek byl publikován v rubrice Adventure Radio. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.