CQWW CW DX Contest 2020

Po velkém nadšení z OK/OM DX contestu jsme se všichni těšili na zlatý hřeb závodní sezóny, jímž je nepochybně CQ WW CW DX contest. Sestava byla uvedena do provozu a vše se zdálo perfektní. Novinkou bylo automatické přepínání antén od Jirky IEC, nazvané „HOUSTON (čti Justn)“, které se v předchozím závodě velice osvědčilo. Tentokrát však bylo zařízení otestováno na novém levelu a to tak, že zajišťovalo přepínání antén na dvou pracovištích. Zpočátku vše fungovalo perfektně ale po čase začala zlobit komunikace a byl problém s navolením antény na MULTI pracovišti. Situace ne nepodobná misi Apolla 13, kterou jsme řešili podobnými prostředky, tedy důvtipem a improvizací.
Aby těch problémů nebylo málo, tak se v sobotu ráno definitivně odporoučel do věčných lovišť PA na pracovišti MULTI. Pracoviště tedy bylo vyřazeno z provozu až do soboty odpoledne kdy Petr DUG přivlekl svůj domácí PA. Tím to ovšem neskončilo, takže zbytek problémů už jenom ve zkratce: na MULTI pracovišti odešly filtry a PA na MULTI nešel do výkonu kvůli zdroji pro TRCVR nastaveném na 11V.
Přesto všechno se podařilo udělat 3956 QSO a 3754 tisíc bodů. Celkový výsledek byl poznamenám malým počtem násobičů ale jsme s ním spokojeni. Na pásmech bylo spoustu stanic a pořád bylo co dělat. V neděli se na chvíli otevřela 15tka, čehož využil Zdeněk DOY a podařilo se mu chvíli držet RATE na úrovni 300 QSO/hodinu. Trochu zklamala 10tka, která byla úplně hluchá ačkoliv zde bylo spotováno mnoho stanic. Ostatní pásma fungovala, tak jak měla. Příjemně překvapila 40tka, kde se začaly objevovat signály z Ameriky již ve večerních hodinách. Až do půlnoci se zde střídaly spojení do USA a do Japonska. Jenom škoda, že počet radioamatérů v Japonsku již není to co býval. Naštěstí se na pásmech začíná objevovat větší množství Číňanů.
Závod jsme odjeli v inovativně v sestavě dvou skupin: IEC,DOY,NG a DUG,FPQ,IPS, kde každá skupina strávila na pracovišti 24 hodin. Takovéto řešení se nám do budoucna jeví jako přínosné.
Na závěr nezbývá než konstatovat, že i přes technické problémy se všem závod líbil a užili jsme si ho. A to je asi to nejdůležitější.
Za OL1C Petr OK1DUG
Příspěvek byl publikován v rubrice Reporty z KV. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.