Lord Howe Island – VK9PN

DX expedici na VK9L předcházela má soukromá návštěva metropole Sydney v listopadu 2009. Sydney je hlavním městem státu Nový Jižní Wales (NWS). V rámci poznávání tohoto krásného velkoměsta s úžasným okolím, jsem navštívil mého „spolubojovníka“ z vojny v Písku, Vlastíka. Vlastík pochází z Brna a jeho původní volací značka byla OK2PAL. Nyní se jmenuje Patrick, od roku 1969 žije v Sydney a na pásmu jej můžete slyšet jako VK2PN. Potkali jsme se po 42 letech a před tím než jsme se spolu v roce 2009 rozloučili, jsme si řekli, že by bylo prima spolu někam zajet na malou expedici. V našich úvahách bylo více lokalit, které nás zajímaly (3D2, ZL8,VK9N). Nakonec zvítězil ostrov, který je Sydney nejblíže – ostrov Lorda Howa.

Říká se, že chlapi v pozdním věku jsou jako malé děti. Když si hrají, nezlobí. Mnohým to hraní vydrží hodně dlouho, až do konce, kdy nastane QRT. Takový radioamatér vysílá z domova, mobilně, ale touží vysílat i z míst, která jsou v tomto směru vzácná, jak pro něho, tak i pro i pro ostatní. A tak tomu bylo i v našem případě. A také jsme chtěli zažít na vlastní kůži jaké to je, když nastane pořádný pile-up. Ke komunikaci mezi OK a VK jsme krom telefonu používali e-mail a skype. Patrick VK2PN mě zavolal po Skype a povídá: „A co říkáš na Lord Howe Island, VK9L ?“ Já na to: „Ano, já to beru šéfe!“.

Tomuto momentu ale předcházela velmi důkladná příprava, která spočívá v tom, abychom se domluvili kdy pojedeme, v kolika lidech pojedeme, čím pojedeme, co povezeme,  jak se budeme stravovat, kde budeme bydlet, jak dlouho tam budeme a ještě mnoho dalších  nezbytných detailů, které s expedicí přímo souvisí. Jistě jsou to otázky, které v podstatě musí řešit každá expedice. Nyní jsme si na tyto otázky museli odpovědět pouze my dva.
Musím důrazně připomenout, že jsme na tuto expedici, jakožto nováčci, neměli žádné sponzory.

Když Patrick určil lokalitu VK9L, bylo z mé strany rozhodnuto a již v únoru 2012 jsem začal vybavovat turistické vízum do VK a následně bookovat letenku. Dohoda byla mezi námi taková, že já vyrobím a přivezu drátové antény na 160, 80m (inv. L antény) a na 30 m anténu Loop. Ostatní, a bylo toho moc, zajistí Patrick. To znamená, že zajistí koncesi na Lord Howe Island, že zjistí od Tommyho VK2IR podrobnosti ohledně ubytování na ostrově.
Bude zajišťovat přepravu anténních systémů do Port Macquarie na loď, která jezdí na LHI a zabookuje letenku a ubytování na ostrově.

18.5.2012 byl den, kdy jsem se před 66 lety narodil a zároveň den, kdy jsem nastoupil do letadla, směr Austrálie. V metropoli Sydney jsme se po necelých třech letech s Patrickem opět setkali. Ve středu 23. května jsme odletěli na ostrov Lord Hove, kde začala naše expedice.

Lord Hove Island je malý ostrov v jižním Pacifiku. Leží asi 750 km severovýchodně od Sydney. Ostrov má tvar půlměsíce o délce 12 km a šířce 3 km s lagunou o šířce 6 km. Žije tu 350 obyvatel. Nejvyšším bodem ostrova je Mount Gower (875 m) a po něm Mount Lidgbird (777 m). V nejužším místě je letiště, kam denně létá ze Sydney vrtulové letadlo.
Na ostrově je subtropické klima s teplotami v zimě od 16 °C do 19 °C a v létě do 26 °C. V zimním období zde více prší a fouká vítr.

Nejčastěji se po ostrově cestuje na kole. Mají zde několik půjčoven kol a jednu půjčovnu aut s parkem celých šest vozů. Je zde pouze jedna silnice a velice málo aut. Naopak hojně se tu využívá lodní dopravy. Zásobování ostrova zajišťuje loď, kterou si místní obyvatelé zakoupili. Tato loď přepravuje téměř vše pro potřeby místních obyvatel. Není tu pouliční osvětlení. Elektrickou energii zajišťuje dieselový agregát. Spojení se světem je zajištěno telefonními automaty a internetem. Mobilní telefony zde nefungují. Ke stravování můžeme využít čtyři restaurace. Devět ubytovacích zařízení, pojme až 400 návštěvníků ostrova. Je zde šest nádherných pláží s jemným pískem. Pod hladinou se rozprostírá nejjižnější korálový útes na Zemi s nádhernými slapy z měkkých korálů s četnými endemickými druhy ryb.

My jsme se ubytovali v komplexu, který se nazývá Ocean View Apartments, v penzionu, který byl vybavený podle našich představ. Vybrali jsme jej na základě doporučení Tommyho VK2IR s ohledem na možnosti pro stavbu antén. Čtyři pohodlné postele, vybavená kuchyňka, oddělené sociální zařízení a hlavně spousta prostoru pro antény. To nám naprosto vyhovovalo. Stravovali jsme se sami. Patrick mě určil kuchařem, protože jsem o rok mladší, hi. Nákup potravin jsme praktikovali ve dvou obchodech se smíšeným zbožím.

Předzávodní příprava byla zaměřena na testování antén a strategii pro víkendový závod WPX CW. Po ubytování jsme stačili postavit Spiderbeam a zavěsit anténu G5RV a invertované L na 160 m. Ostatní antény jsme dokončili následující den.

A pak to konečně přišlo. Local time 10:00 = 0:00 UTC. Krásné peklo. Pile-up, na který jsme se oba těšili, který jsme chtěli zažít na vlastní kůži, začal. Je fakt, že jsme se částečně na tento stav připravovali již ve svých domovech na simulátoru, ovšem to, co jsme nyní museli zvládnout, nás mnohdy překvapilo. Největší nápor byl od US a JA stanic. Bylo to fascinující, byl to adrenalin, který nás posiloval i v tom smyslu, že jsme dokázali odjet celý contest pouze ve dvou lidech. Přes den jsme se s Patrickem střídali po hodině a v noci, kdy opadl pile-up, jsme prodloužili interval na dvě hodiny. Dle mého pocitu těch 48 hodin závodu proběhlo neobvykle rychle, protože bylo stále co dělat.

Byl jsem překvapen co umějí US stanice (hlavně ze západního pobřeží) a JA stanice, za úžasný pile-up. Pokud jsem ale kdesi četl, že JA stanice oplývají disciplínou při tomto provozu, tak to musím po vlastní zkušenosti vyvrátit. Nejlepší disciplína byla mezi americkými stanicemi. Z EU byly nejsilnější stanice z jihu Evropy. Z Ruska byly nejprve slyšet UA0 a UA9. Zajímavé bylo, že nás jen málo stanic a v nevalné síle volalo z evropské části Ruska. Směr na Afriku byl velmi špatný. To je naprosto stejné jako ze Sydney. Podmínky šíření byly dle hodnocení Patricka VK2PN mizerné vzhledem k tomu, že se prakticky neotevřelo pásmo 10 m, které bylo v minulosti jedno z nosných, hlavně na americký kontinent. Na TOP bandu nešlo vůbec pracovat, jednak z důvodu rušení v této oblasti, a taktéž kvůli špatným podmínkám šíření. Jen kolem 20 QSO bylo navázáno v pásmu 80m.  A tak hlavní pásma v závoděCQ WPX CW byly 40 a 20 m. Chris VK3FY přišel udělat několik QSO až po contestu. Klimatické podmínky byly dobré, až na silný vítr ze soboty na neděli v průběhu závodu. Ten nám přichystal dvě hodiny oprav, protože nám shodil G5RV ze závěsu na 18m stožáru. Spiderbeam vydržel.

S OK a OM stanicemi jsme navázali QSO jak z Vlastíkova QTH na Manly v Sydney pod volacími znaky OK1NG/VK2, VK2PN tak i z Lord Howe island pod expediční značkou VK9PN. Jen málokdy se QSO navazovala v klidném prostředí, což znamená do tří stanic, které nás volali. Většinou byla QSO v úžasném Pile-upu. Silné stanice se pochopitelně prosadily. Se slabšími QSO bylo taktéž možné, pokud jsme v pile-upu vybírali na okrajích spektra volajícíh stanic. Tam bylo možné dosáhnout QSO s evropskými, relativně slabými stanicemi. Stačilo však aby si toho všiml někdo z W nebo JA a dal to do clusteru. V ten moment byl s EU stanicemi konec.

Jak to slyšel John K7HV ….

John   „CQ WPX 2012 QSO with VK9PN on 14.012.4 Mhz. I was running 3 watts from a Hendricks PFR-3 CW transceiver to a small 3 el Yagi up 12 Meters. I had listed this earlier as NORFOLK ISLAND, but upon receiving my QSL card, I note the correct QTH is Lord Howe Island.“

Patrick   „It was good to hear you… believe I do remember the contact… with the Hii… he he he 73 and cul de VK9PN/VK2PN“

John „Thanks for pulling me out, especially with my sloppy fist…before posting this, I had to decide whether my need to document a Norfolk Island QSO was greater than my shame at my keying errors…. but when it comes to DX…I have NO shame… hi hi…During this 2012 CQ WPX CW, I worked 17 new DXCC entities and now have a total of 84 QSO’s documented on this „Youtube QRP DXCC“ playlist -thanks to the patience of great operators such as yourself – VY 73/72!! – k7hv/qrp“

Celkem jsme dělali 56 OK a 16 OM stanic. V CQ WPX CW contestu jsme navázali 1444 QSO a dosáhli téměř 3 500 000 bodů. Od 23.5. do 30.5.2012 jsme z VK9L navázali celkem 3831 QSO. QSL lístky za spojení s OK/OM stanicemi vyřizuji já. QSL pro ostatní stanice vyřizuje Patrick VK2PN, který touto formou posílá poděkování za za krásná QSO s přáním brzkého shledání na bandu.

 

Z mého pohledu byla celá expedice na ostrově Lorda Howa úspěšná, protože kromě závodních výsledků jsme v době volna do sebe absorbovali i krásy fauny a flory, které ostrov nabízí. Pokud bych měl tuto týdenní misi na ostrově hodnotit, tak musím vyzdvihnout chvíle strávené u rádia a na plážích jenom pozitivně. Škoda jen, že to bylo tak krátké.

Jak to viděl Patrick VK2PN ? Povídání o expedici je součástí jeho přednášky, kterou můžete shlédnout na následujícím videu zveřejněném na Youtube kanálu VK2MB-TV.

VK9PN DXpedition na VK2MB-TV

Na závěr bych chtěl poděkovat za spolupráci Patrickovi VK2PN a vyjádřit naději na další krásné QSO s ostatními stanicemi z jiné lokality v Oceánii.

Míra OK1NG

pozdrav pro OK1NG

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Adventure Radio. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.