Radiovýlet do D4  – IOTA AF-086 ostrov Sal

K uskutečnění tohoto zajímavého nápadu vedla celkem dlouhá cesta. Dříve jsem se zájmem četl články o různých expedicích a poslouchal fantastická vyprávění mých kamarádů o výpravě do Lucemburska, na Palagružu, do Švédska, Kostariky či na Špicberky. Nicméně sám jsem se takové ryze radioamatérské expedice nikdy nezúčastnil. Později jsem se rozhodl, že v rámci dovolené podniknu nějakou podobnou akci, abych si vyzkoušel aspoň trochu o čem to je a nasbíral nějaké vlastní zkušenosti pro případnou již plně radioamatérskou expedici. Tomuto výletu předcházely cesty na Tenerife a Krétu, kde jsem vychytával různé drobné cestovní zádrhely. Následoval Jižní Kypr, který se již vydařil celkem pěkně. Všechno to ale byly destinace, které jsou zahrnuty do CEPT, čili jsem nepotřeboval povolení.

D4 jsem měl v hledáčku již delší dobu. Po přečtení článku DL1DAW jsem plný optimismu začal hledat cestu jak získat povolení k vysílání. Jak z článku a dalších dostupných informací vyplývá, povolení vydává „Agencia Nacional das Communicacoes (ANAC)“. Úřad jsem oslovil prostřednictvím jejich stránek již na počátku roku 2018, ale odpověď jsem neobdržel. Později jsem se obrátil na Konzulát Kapverdské republiky v Praze, kde jsem získal kontakt na honorárního konzula pana Valdmira Segreda. Ten mě nasměroval na úřady ANAC a ARME (Agencia Reguladora Multissectorial da Economia) tím i pomohl ke získání licence pro Kapverdy.
Získání licence nakonec proběhlo během 5 týdnů prostřednictvím mailu. Úřady komunikují v portugalštině, finální povolení bylo vyhotoveno v angličtině. Získání povolení obnášelo poslání kopie našeho povolení a uhrazení poplatku 1000 CVE což je v přepočtu necelých 10€ na účet úřadu ARME (poplatek za poslání 10€ byl dalších 10€) výsledek je zde. Tak tedy hurá na Kapverdy!

Kapverdy jsou součástí Makronézie, nacházejí se v jižní části Severního Atlantského Oceánu přibližně 580 km západně od Dakaru. Jsou to ostrovy sopečného původu podobně jako Azory, Madeira nebo Kanárské ostrovy. Kapverdy čítají celkem 10 ostrovů, přičemž 9 je obydlených. Nejvyšší horou soustroví je 2975 m vysoký, stále aktivní vulkán Pico do Fogo na ostrově Fogo. Povrch ostrovů tvoří především kamenité pouště, provazce ztuhlé lávy, pyroklastická suť nebo tmavý prach.Zalesňovací kampaň, která proběhla po vyhlášení nezávislosti byla neúspěšná, na některých plochách se uchytily jen suchomilné akácie. Na ostrově Santiago zůstal zachován původní mahagonový háj. Na ostrovech se nachází pouze 11 % obdělávatelné půdy a orné půdy pro intenzivní využívání jen asi 0,74 % z celkové rozlohy souostroví. Zemědělská půda je navíc ohrožována občasnými přívalovými dešti, které jsou příčinou jejího smývání. Země má nedostatek vody. Roční bilance srážek mezi 100-300 mm nedovolí vytvořit skutečnou řeku nebo jezero. Klima na ostrovech je horké a suché. Průměrné teploty vzduchu se v průběhu roku pohybují mezi 24 °C a 30 °C, teplota vody neklesá pod 20 °C. Od prosince do června zde vane silný vítr Harmatan, který přináší velké vlny a také jemný saharský písek. Celková populace na ostrovech podle podle sčítání v r. 2017 dosáhla počtu 546 388 obyvatel. Úředním jazykem je zde portugalština, místní lidé mezi sebou většinou hovoří kreolštinou. Historie ostrovů je spjata s evropskou kulturou. Víra je zde křesťanská, především římskokatolická a protestantská.

Z radioamatérského hlediska je můžeme rozdělit na dvě skupiny.
1. IOTA AF-086 zahrnuje Návětrné ostrovy (Santo Antão, São Vicente, Santa Luzia, São Nicolau, Sal, Boa Vista) a
2. IOTA AF-005 zahrnuje Závětrné ostrovy (Maio, Santiago, Fogo, Brava).
Kapverdy nejsou aktivní v programech WWFF ani SOTA, ale je tu několik majáků, které by se daly aktivovat.

Pobyt na ostrově Sal jsem zajišťoval dříve než povolení, jako dárek ke kulatinám pro XYL Líbu. To že se mi podařilo získat povolení k vysílání byl takový malý bonus pro mne. Podle toho jsem také rozdělil aktivity zejména ke spokojenosti XYL. Kromě plážového lenošení jsme během našeho pobytu navštívili města Santa Maria, Palmeira a Espargos a solné doly u Pedra de Lume. Zajímavé bylo také Magické oko – Buracona a Fata morgána v poušti. Zúčastnili jsme se nedělní dvojjazyčné mše v protestantském kostele Igreja do Nazareno.  Denně jsme mohli sledovat porcování a prodej čerstvě nalovených ryb. Nezapomenutelná byla také jízda na tereních autech podél pobřeží, zakončená pozorováním mláďat Žraloka citronového z bezprostřední blízkosti.

Výlety po okolí nám ukázaly pravou tvář této země. Obrovský rozdíl mezi tím co prezentují cestovní kanceláře a realitou všedního dne běžného Kapverďana. Na jedné straně hotelové komplexy a upravené pláže na druhé straně spousty místních lidí žijících ve slumech za městem či v poušti. Na ostrově se všude používá odsolená mořská voda, pitná voda se na ostrov dováží. Prakticky denně jsem se setkal s žádostí o balenou vodu. Na návětrné straně ostrova je celé pobřeží pokryto vším co moře vyplaví. Zpracování odpadu zde prakticky neexistuje. Dle informací zjištěných v místě si každý hotelový řetězec svůj odpad z ostrova odváží k likvidaci. Při cestách pouští bylo vidět, že ne vždy je tomu tak. V některých místech byly doslova lány rozbitého skla. Cestou jsem se díval po střechách, zda nenarazím na nějakou zajímavou anténu. Celkem často jsem v okrajových částech města viděl anténu z ráfku.

Kapverďané získávají práci díky rozvoji turismu jak na stavbách hotelových komplexů tak potom jako personál v již zprovozněných resortech. Spousta se jich živí rybolovem či prováděním turistů po ostrově nebo taxislužbou. Také výrobou místního alkoholu nebo suvenýrů. Bohužel i sem již dorazila spousta levných napodobenin klasických místních suvenýrů – made in China, které na každém kroku prodávají uprchlíci ze Senegalu.

Výhodou cestování s CK je možnost přepravit 23 kg zavazadlo na jednu osobu + kabinové zavazadlo. Tady jsem byl oproti Zdeňkově (OK1DOY) výpravě na Azory ve velké výhodě. Vybavení – osvědčený Kenwood TS-480 SAT, zdroj Avair AV-825, baterie LiFePo4 12V / 11 Ah, nabíječka, Zdeňkův 20 m prodlužovák, drobné nářadí, teleskopický stožár DX-Wire 10m/66 cm + vertikály se třemi radiály pro 40, 20 a 17m, koaxiál RG316/U jsem bez újmy dovezl tam i zpět. Let na ostrov Sal trval cca 7 hodin, měli jsme jedno mezipřistání na ostrově Boa Vista. Zpáteční let byl o něco delší s mezipřistáním v Dakaru.

K pobytu jsem zvolil hotel Oasis Atlantic Belorizonte, který nabízí ubytování v bungalovech. Po několika dnech se mi podařilo vyměnit bungalov nám přidělený za jiný, který byl na okraji resortu, což mi umožnilo postavit anténu. I přesto, že jsem v recepci vysvětlil proč potřebuji vyměnit ubytování a na fotografiích jsem ukázal co potřebuji postavit za plotem resortu, anténa vzbudila nečekaný rozruch. Po předložení povolení vystaveného ARME dále již vše probíhalo celkem v poklidu. Vzhledem k počátečnímu rozruchu kolem antény se mi nechtělo provokovat personál nějakou další přestavbou a tak zůstala tato varianta až do konce pobytu.

Nejvyšší palma na následujícím obrázku je zdejší běžně používaný kovový sloup mobilního operátora.

Přístup k internetu jsem zajistil prostřednictvím místního mobilního operátora. Měl jsem tedy postavenou anténu na pásmo 20m a konečně byl QRV. Začal jsem prolaďovat pásmo a hledat vhodnou dobu pro QSO. Zpočátku jsem byl celkem zklamán. Při vyhledávání jsem se neobešel bez sluchátek, signály byly celkem bídné a často zanikaly v šumu. Postupem času jsem vypozoroval, že nejlepší doba je mezi 12 a 18 UTC, kdy jsem zaznamenal jak Ameriku, tak Evropu. O počet spojení mi ani tak nešlo, spíše jsem se snažil ulovit stanice ze severní a jižní Ameriky. Situace se podstatně změnila, jakmile jsem se objevil na DX clusteru. Zaznamenal jsem celkem silné pileupy.

Celkový počet spojení nebyl podle mých představ, ale udělal jsem radost aspoň některým Hamům v severní a jižní  Americe, Evropě, Africe i Asii . V průběhu pobytu se mi podařilo QSO se členy naší party OL1C, zajímavé bylo také QSO s Českým expedičním týmem v Karibiku na San Andrés a Providencia pod značkou 5K0K. Nemohu opomenout i spojení s Vaškem OK1VVT, který zrovna jel z Maroka pod CN3A. V průběhu pobytu nás navštívil Carlos CT7ADX. Při jeho návštěvě s námi navázali QSO jeho přátelé Pedro- CT1COU, Jaime – CT1GBW, Jose-CT1FKN.

Kam to chodilo …

ANGLIE, WALES, IRSKO, SEVERNÍ IRSKO, PORTUGALSKO, AZORSKÉ OSTROVY, RUMUNSKO, SLOVINSKO, CHORVATSKO, ITÁLIE, FRANCIE, SAN MARINO, KORSIKA, ČESKO, NĚMECKO, RAKOUSKO, POLSKO, MAĎARSKO, BELGIE, HOLANDSKO, LUCEMBURSKO, ŠVÝCARSKO,  FINSKO,  DÁNSKO, NORSKO, ŠVÉDSKO,  RUSKO, LITVA, UKRAJINA, ŠPANĚLSKO, BALEÁRY, KANÁRSKÉ OSTROVY, CEUTA AND MELILLA, JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA,  MAROKO, MAURETÁNIE , KANADA, USA, KOLUMBIE, BRAZÍLIE, SAN ANDRES, KYPR B5.

Maják ARLHS CAP007 Ponta do Sino (Ilha Do Sal) jsme v průběhu pobytu nalezli při procházce po pláži vzdálený několik kilometrů od našeho QTH, ale na jeho aktivaci nakonec nedošlo.

73 a naslyšenou příště Jan,  OK7JR – D44EA

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Adventure Radio. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.