Dovolenková expedice CT/OK1DOY + CT8/OK1DOY

Myšlenkou cestovat na Azory jsem si začal pohrávat po zhlédnutí fascinujícího videa od synátora , který se na Azory vypravil v rámci jeho studií v Portugalsku. Z pořízeného záznamu byly vidět úchvatné přírodní scenérie. Tohle překrásné , vždy zelené souostroví nabízí nedotčenou přírodu, sopečné krátery, zelené útesy, velkou rozmanitost zvířecích i rostlinných druhů ,malebná městečka s jedinečnou architekturou z lávy, pestrobarevné kostelíky a nezapomenutelný božský klid. Políčka a pastviny od sebe oddělují zídky z černého kamení nebo živé ploty z modrých hortenzií, které jsou místním symbolem.

Jako radiomatéra mě samozřejmě chytla i myšlenka si z Azorských ostrovů zavysílat, jelikož Azory mají samostatný statut DXCC a platí zde licence CEPT. Otazníkem k tomuto záměru však předcházelo to, jak poskládat celý setup k vysílání do předepsaných limitů cestovních zavazadel. Tím bylo jedno osobní palubní zavazadlo a jedno 10kg odbavené zavazadlo. Setup v mém případě tvořil cestovní TCVR ICOM IC-7100, notebook, pulsní zdroj AVAIR , cestovní tuner MFJ-904H, USB Interface III, mini KEY z dílny OK1IEC, sluchátka, 10m laminátový stožár DX-WIRE, 50m Cu lanka 0,25mm ;20m koaxiálu RG-316/U , 30m PVC lanka ke kotvení, 20m síťového prodlužováku, 3 duralové odlehčené kolíky …Sláva , vše se podařilo po balit i s laminátovým teleskopem , který jsem s ohledem na jeho základní rozměr 67cm doslova zafólioval k zavazadlu na odbavení. U tří letů ze čtyř při odbavení takové zavazadlo však nezůstalo bez povšimnutí , naštěstí jsem byl vždy pouze nasměrován do nadrozměrného odbavení bez dalších poplatků.

Termín odletu na Azory byl stanoven na pátek 9.9.2019 z Lisabonu. Dovolené se zůčastnila celá moje rodina. Odletu na Azory ještě předcházel čtyřdenní pobyt na jihu Portugalska v regionu Algarve u Atlanského pobřeží . Jedná se o turistickou oblast s pískovcovými věžovitými útesy a malebnými plážemi . Výchozím bodem bylo město Faro, kam jsme doletěli spojem z Berlína . V této oblasti se nachází Mys svatého Vincenta označován jako „konec světa“.V západní části regionu je poměrně rozlehlá chráněná krajinná oblast Parque Natural do Sudoeste Costa Vicentina, která má přidělené referenční číslo CTFF-0012 a platí do programu WWFF. Jelikož se o aktivity FF taky zajímám , podařilo se mi do rodinného programu zařadit i jednu krátkou aktivitu z této oblasti u vesničky Sagres. Krásných cca 140 QSO CW provozem z CTFF-0012 mě celkem povzbudilo .

Posledním bodem k zamýšlené dovolenkové mini expedici na Azorech bylo zajištění vhodného ubytování, nejlépe s výhledem na oceán a nezbytným prostorem pro stavbu antény což se nakonec povedlo. Ubytování v podobě samostatného rodinného domu se zahradou se podařilo sehnat v severní části ostrova , které bylo zároveň i dobrým výchozím bodem pro rodinné výlety po ostrově.Azory jsou zámořské autonomní území Portugalska nacházející se v Atlantském oceánu, přibližně 1500 km od Lisabonu a asi 3900 km od východního pobřeží Severní Ameriky.Souostroví je tvořeno devíti obydlenými ostrovy: São Miguel (největší, 759 km²), Pico (447 km²), Terceira (403 km²), São Jorge (246 km²), Faial (173 km²), Flores (143 km²), Santa Maria (62 km²), Graciosa (62 km²), Corvo (17 km²). Ostrovy jsou sopečného původu a jsou součástí Středoatlantského hřbetu . Jsou zde častá zemětřesení a výskyt minerálních pramenů. Na Azorech se vyskytuje i mnoho jezer sopečného původu. Vládne zde mořské subtropické podnebí, se silnými větry. Vlivem Golfského proudu tu nejsou velké teplotní výkyvy, v létě se teplota pohybuje kolem 23 °C a v zimě klesá k 16 °C. Ani teplota vody nepodléhá větším změnám, osciluje mezi 17 °C a 24 °C. Azorským ostrovům, náležícím Portugalsku , se stejně jako Madeiře říká „ostrovy věčného jara“. Nejdostupnějším ostrovem je největší ostrov São Miguel kam se dá bezproblémově doletět pravidelnými spoji z Lisabonu. Dopravu po ostrově zajišťuje bohatá síť autopůjčoven.

Provoz na pásmech jsem zahájil druhý den v podvečer. Po předchozí domluvě s kamarády z OK proběhly první pokusy v pásmu 40m . Ze všech domluvených skedů přicházely od všech krásné signály. Na vysílání jsem měl vymezený čas vždy v podvečer a nad ránem . Přes den jsem se věnoval rodinným aktivitám po ostrově.

Byl jsem QRV v pásmech 40/30/20/17m převážně provozem CW/FT8. Ve večerních hodinách jsem upřednostnil pásma 40m a 30m. Převládala QSO z Evropy a Ws z východního pobřeží . 20m pásmo ožilo vždy nad ránem po rozednění. Celkově jsem u rádia strávil cca 10 hodin a navázal 900 QSO. Potěšilo mě velké množství QSO s OK/OM . Díky. Vysílání z Azorů mě celkově nadchlo, přemýšlím, že bych se na Azory rád vrátil a stejný zážitek z vysílání si ještě zopakoval, pokud možno v delším časovém horizontu. Všechna QSO jsou již nahraná do LOTWu . V nejbližší době vyřídím i QSL .

73+77+44 !!

Zdeněk OK1DOY

Příspěvek byl publikován v rubrice Adventure Radio. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.