GMA Expedice Kypr 2019

Ahoj všichni, po zralé úvaze jak naložit s jarní dovolenou jsme vybrali Jižní Kypr v první polovině května. XYL Líba, protože jsou tam nádherné pláže a již v této době se může věnovat chytání bronzu a já samozřejmě taky a taky trochu pro to, že z radioamatérského hlediska je Kypr velmi zajímavý. V programu IOTA jej najdeme pod označením AS-004, v jižní části ostrova je v současné době 5 oblastí programu World Wide Flora&Fauna, nově také 48 vrcholů do programu SOTA, také několik majáků a přinejmenším jeden hrad do programu WCA, přičemž všechny reference se hodnotí jako Asie a jsou započítatelné také do programu Global Mountain Activity. Navíc není třeba vyřizovat povolení, neboť na Kypr se vztahuje CEPT TR61-01, jak uvádí Cyprus Amateur Radio Society.

Kromě všech věcí důležitých pro plážové povalování, jsem tedy do kufru přibalil sklolaminátový teleskopický stožár od DX Wire 67 cm/ 10m. Antény jsem vzal 2x vertilál se třemi radiály na pásma 20 a 40 m. Základní nářadí, 3x stanový kolík a klubo žaluziové šňůry na kotvení. Do příručního zavazadla Kenwood TS-480 SAT, sluchátka, foťák a LiFePo4 baterii 12V / 11Ah / 132 Wh.

Co se týká přepravy Lithiových baterií v letadle, záleží to vždy na podmínkách konkrétní letecké společnosti. Většina leteckých společností uvádí na svých stránkách, že nemá problém s přepravou Li baterií do 100 Wh bez oznámení a Li baterii od 100 do 160 Wh nechají většinou přepravit po předchozí e-mailové žádosti, kterou jsem vždy podal a vzájemnou konverzaci vytiskl a přiložil k baterii. Baterie se přepravuje v příručním zavazadle, odpojená a s izolovanými kontakty. Nicméně při odbavení mě vždy nechali obsah příručního zavazadla kompletně vyndat, baterii zběžně prohlédli, ale vyjádření letecké společnosti nikdo nikdy nečetl.

Ubytovali jsme se v hotelu Callisto Holiday Village v Ayia Napa. Kdo by hledal luxus, spokojen tu nebude, ale jako základna s polopenzí, určená pro přespání a výlety po ostrově, je to ideální místo. Vybavení pokojů je starší, ale plně funkční. Součástí každého pokoje je lednidce a kuchyňský kout. Pokrytí Wifi po celém resortu je na takové úrovni, že se dá sledovat i streamované TV vysílání.

Abychom mohli procestovat část ostrova, vypůjčili jsme si auto, potom již nic nebránilo tomu zahájit aktivace vybraných chráněných oblastí 5BFF.

Nejlépe dostupný se zdál 5BFF-005 Cavo Greko Forest park kde se jako bonus nabízel maják Cape Greco – ARLHS CYP-003. Při obhlídce místa jsem bohužel zjistil, že maják je v uzavřené střežené oblasti a po pevnině se nedá k němu dostat. Pokud bych použil pravidlo pro aktivaci být ve vzdálenosti do 1000 m s viditelností na maják musel bych vysílat kousek od zdejší vojenské základny a do toho se mi moc nechtělo. Přesunul jsem se tedy dál od vojáků do chráněné oblasti Cavo Greko Forest park, pro aktivaci jsem využil lavičku u turistické cesty s nádherným výhledem na moře. Po cca 45 minutovém trápení na 7 MHz a pouhým 1 QSO, jsem postavil anténu pro 14 MHz a aktivaci 5BFF-005 jsem úspěšně dokončil.

V dalších dnech pak následoval 5BFF-004 Athalassa National Foresat park, který se nachází poblíž hlavního města Nikósie. Po předchozích zkušenostech jsem stavěl rovnou anténu pro 14 MHz a aktivace ztížená neustálým bojem se zdejším hmyzem se nakonec také vydařila.

Posledním aktivovaným místem potom bylo 5BFF-0001 pohoří Troodos a to přímo z nejvyšší hory Chionistra 1950 m.n.m SOTA 5B/CY-001. Podobně jako při první aktivaci jsme při návštěvě nejvyšší hory narazili na vojenskou posádku, nicméně nedaleko horní stanice lanovky, která byla mimo provoz jsem našel příhodné místo mezi stromy a postavil stanoviště.

První QSO patřilo Mírovi OK1NG poté co jsem byl uveden na DX clusteru se rozjel nádherný pile-up, který jsem si opravdu užíval. Jako SOTA aktivátora mne potěšilo QSO s Honzou OK2PDT, který vede snad ve všech SOTA tabulkách za OK. Aktivace proběhla bez potíží a nezbývalo, než si užít zbytek dovolené. 

Výsledkem byly tedy 3x 5BFF, 1x SOTA 1x IOTA a vzhledem k dřívějším aktivacím i tento diplom.

73,44,77 zdraví Jan  OK7JR

Příspěvek byl publikován v rubrice Adventure Radio. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.