Polní den 2024

Na letošní PD jsme si dali za cíl opět zprovoznit naše technické maximum. Postavit náš osvědčený anténní systém 4x 10el. YAGI a vyjet s plným výkonem. Od loňského Dnu rekordů jsme se potáceli s oživením 1KW PA LDMOS. Na druhou stranu jsme si vyzkoušeli pár závodů v kategorii LP. Dokonce jsme dosáhli v kategorii LP našeho největšího úspěchu a to v podobě celkového prvenství ve VHF contestu 2023 v rámci IARU- Regionu I.

Ovšem pořád převládá touha si závodu užít s plným výkonem a udělat maximum QSO nehledě na nějaký konečný výsledek v kategorii HP, jelikož multibeamingový systém je samostatná kategorie, která má jistě své výhody, ale i nežádoucí produkty v podobě rušení atd…

Na kopci jsme se tentokrát sešli v ne zcela kompletní sestavě OK1DOY, OK1FPQ, OK1NG, OK1IEC, OK1DHL, OK1TDX, chyběla mládež OK7JR, OK8NA, OK7MH a kulturní referent Honza OK1DPU. Polní den svou návštěvou ještě podpořili Ruda OK1HWS a new  member Honza, kterého naše bláznění na kopci velmi zaujalo.

Přesto, že před závodem byl volný pátek se stavbou antén jsme začali až v sobotu ráno, antény šly na pozice celkem snadno a výsledné měření dávalo naději. Hodinu před závodem jsme byli ready na obou pásmech .
Závod odstartoval standartním tempem – první dvě hodiny 120 QSO s průměrem QSO 300 km což avizovalo i trochu lepší podmínky. Ovšem od západu se blížila bouřková fronta a příjem byl hodně ovlivněn atmosférickým rušením. Na úvod závodu zavolal překvapivě G6IPU/P (883 km) a G4PIQ (881 km) , kteří nakonec byli ODX QSO. V průběhu závodu se k těmto Gs přidal ještě G4ZAP/P (873 km) a G5LK/P (866 km). Po dvou hodinách se snesl nad kótou déšť a dorazila studená fronta, kterou jsme na sobě znatelně pocítili a rázem bylo i po poslechu . Následující hodina byla hodně ovlivněná zhoršeným poslechem, ale naštěstí rušení po hodině odeznělo a závod se vrátil do normálních podmínek a v tomto duchu vydržel až do konce. Bodově výživný směr byl opět z locátorů JO30, JO31 ,JN49……velkým přínosem byly tentokrát i QSO z JV směru , kam se povedlo pár pěkných QSO do oblasti YU/YO YR7J(880 km) , YU5PD (876 km) ,YT4B (845 km) , YU7ACO (844 km) , YU1LA (833 km) …… Technika držela , v neděli dopoledne vše nasvědčovalo tomu, že bychom si mohli ke konci závodu sáhnout k metě 600 QSO . Nakonec jsme ji i lehce překonali na konečných 618 QSO a výsledný hrubý bodový zisk se vyšplhal přes 200 000 bodů.

Závod na 70cm jsme vzhledem k neúplné sestavě pojali doplňkově , provozu jsme se věnovali do sobotní noci a krátce pak v neděli dopoledne.

Navázáno 138 QSO za 34 000 bodů s ODX OR6T (622 km) .

Celkově povedený závod . Po prázdninové pauze opět naslyšenou v Dnu rekordů.

Team OL1C

Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.